Смартфоните увеличават риска от рак, твърди ново проучване

Смартфоните увеличават риска от рак, твърди ново проучване Снимка: pikist.com

Употребата на мобилни телефони трябва да се сведе до минимум, а Wi-Fi и Bluetooth да се изключват, когато не се използват

Използването на мобилен телефон само по 17 минути на ден в продължение на 10 години увеличава риска от рак до 60%, се казва в ново неочаквано изследване. Това противоречиво проучване включва статистически анализ на 46 различни изследвания за използването на мобилни телефони и здравословното състояние в целия свят, проведени от експерти от Калифорнийския университет в Бъркли, пише изданието Daily Mail.

Специалистите забелязват, че използването на смартфон в течение на 1000 часа или около 17 минути на ден в продължение на десет години увеличава риска от рак с 60%. Изследователите твърдят, че излъчването на мобилни сигнали се намесва в клетъчните механизми и може да доведе до образуването на стресови протеини, които в крайни случаи причиняват увреждане на ДНК, предизвикват тумори и даже загиване на клетки, се казва в статията.

Управлението за санитарен контрол на качеството на храните и лекарствата на САЩ (FDA) отрича всякаква връзка, заявявайки, че „няма последователни или достоверни научни доказателства за възникване на здравословни проблеми, предизвикани от въздействието на радиочестотната енергия, излъчвана от мобилните телефони".

Авторът на изследването Джоел Московиц смята, че хората трябва да сведат до минимум времето за използване на мобилните си телефони, да ги държат далеч от тялото и да използват стационарен телефон за разговори винаги, когато е възможно, пише Daily Mail. Той също така съветва да се изключват Wi-Fi и Bluetooth, когато не се използват.

По-добре е телефонът да се държи на разстояние 10 инча (25,4 см) от тялото. Добре е да съхранявате устройството в чанта или раница. Ако трябва да го поставите в джоба си, настройте го в „самолетен режим", съветват експертите.

„Използвайте телефона само при силен сигнал. Мобилните телефони са програмирани да усилват излъчването при лош сигнал (т.е. когато на телефона ви се изобразяват само една или две чертички). Например не използвайте телефона в асансьора или в колата, тъй като металните конструкции пречат на сигнала", информира UC Berkeley News.

„Изследванията, изучаващи връзката между използването на мобилни телефони и рака, са противоречиви", признава Московиц и казва, че това е „много деликатна политическа тема".

Екипът на Университета в Бъркли проведе проучването заедно с Националния онкологичен център на Южна Корея и Националния университет в Сеул. „Използването на мобилен телефон повдига много проблеми за общественото здравеопазване и за съжаление в научната общност се обръща малко внимание на това", посочва Московиц.

Според Московиц много изследвания, показващи отсъствие на такава връзка, са изцяло или частично финансирани от индустрията за мобилни телефони. Той добавя, че има очевидни доказателства за наличието на връзка, ако се погледне по-всеобхватно и се сравнят няколко проучвания, за да се разкрие тенденцията.

Той отбелязва, че много експерти, които подкрепят идеята за наличието на връзка, казват, че модулирането на безжичните устройства прави енергията на излъчването повече „биологично активна".

„Това пречи на работата на нашите клетъчни механизми, например, отваряйки калциевите канали и позволявайки на калция да навлезе в клетката и на митохондриите в клетките, намесвайки се в нашите естествени клетъчни процеси, и води до създаването на стресови протеини и свободни радикали и може би до увреждане на ДНК - забелязва той. - В други случаи това може да доведе до загиване на клетки."

„Основната причина, поради която няма голямо количество изследвания за рисковете за здравето, свързани с въздействието на радиочестотното излъчване е, че американското правителство прекрати финансирането на тези изследвания през 90-те години на миналия век", уверява той.

Единственото изключение е едно изследване върху гризачи на стойност 30 милиона долара, публикувано през 2018 г. от Национална програма по токсикология на Националния институт за екологични науки, в което са открити „явни доказателства" за канцерогенността на излъчването на мобилните телефони.

FDA обаче отхвърля резултатите от това проучване, заявявайки, че те не са приложими за хора и ги нарича „прекалено надценени", се подчертава в публикацията.

Със съкращения от Daily Mail.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: