Европейският съюз иска скоро тотално да се откаже от бензина

Европейският съюз иска скоро тотално да се откаже от бензина Снимка: pixabay

Страните от Европейския съюз планират напълно да се откажат от бензина в полза на електрическите автомобили

Автомобилите с нулеви емисии ще помогнат на европейците да постигнат своите амбициозни климатични цели, пише Bloomberg.

Европейската комисия възнамерява да поиска  емисиите от нови превозни средства да бъдат намалени с 65% до 2030 г. и със 100% до 2035 г. Освен това се планира да се обърне специално внимание на леките автомобили - те изработват  около 12% от всички въглеродни емисии в ЕС. До 2030 г. те ще трябва да станат 37,5% по-безопасни за климата.

Анализаторите на Barclays считат, че за автомобилните производители ще бъде трудно да постигнат целта до 2030 г. дори с хибридни превозни средства, но това ще бъде тласък за по-широко производство на електрически превозни средства.

Автомобилните компании заявиха, че до края на десетилетието всички или почти всички техни продукти ще бъдат захранвани от батерии.

Според Bloomberg най-големият европейски производител Volkswagen очаква 70% от продажбите му да идват от електрически автомобили от 2030 г., докато Renault възнамерява да направи 90% от автомобилите си екологични, а Ford Motor ще произвежда само електрически автомобили.

За масовото въвеждане на електрически автомобили Европейската комисия ще задължи правителствата на страните от ЕС да инсталират зарядни станции на всеки 60 километра по основните магистрали.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: