Microsoft ще интегрира изкуствен интелект в информационната система на Пентагона

Microsoft ще интегрира изкуствен интелект в информационната система на Пентагона Снимка: https://www.gazeta.ru

Договорът с компанията ще бъде сключен за следващите 10 години и ще е в размер на 10 мииларда долара.

Министерството на отбраната на САЩ обяви, че запазва решението си да повери на компанията Microsoft мегаконтракт за модернизация и трансформация на цялата информационна система на въоръжените сили. Системата ще трябва да действа на базата на изкуствен интелект, предадоха световните агенции.

 

Решението бе взето въпреки обвиненията във фаворизиране от страна на президента Доналд Тръмп и намесата на правосъдието по случая.

 

Компанията Amazon, която също се бореше за тази поръчка, обвини Тръмп, че е направлявал избора на Пентагона, защото мразел основателя на компанията Джеф Безос.

 

През февруари съдът прие искането на Amazon да постанови временно преустановяване на предоставянето на договора в размер на 10 милиарда долара. Последва преоценка на офертите и така се стигна до решението на Пентагона да запази възлагането на поръчката на „Майкрософт“ на Бил Гейтс.

 

Пентагонът е приключил с пълната си преоценка на търговете за мегапоръчката и е установил, че офертата на Microsoft продължава да остава най-добрият вариант за правителството, се казва в официално изявление.

 

Според Amazon обаче, Пентагонът не е преразгледал нищо. Компанията припомня, че е предложила по-изгодна оферта, в която цената е била с няколко десетки милиона долара по-ниска от всички останали предложения.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: