Четиридневната работна седмица се доказа безспорно в Исландия

Четиридневната работна седмица се доказа безспорно в Исландия Снимка: Рейкявик, снимка pixabay.com

От 2015 г. до 2019 г. Исландия проведе експериментална кампания за по-кратка работна седмица при същото заплащане и според анализатори резултатите са „поразителен успех”

Кампанията е проведена от Общинския съвет на Рейкявик и е обхванала 2500 работници (1% от трудоспособното население на страната). Данните сочат, че в повечето случаи производителността се е подобрила или е останала същата, съобщава BBC.

Участниците в експеримента докладват, че чувстват значително по-малко ниво на стрес и по-нисък риск от пренатоварване. Цялостната им оценка е, че балансът между работа, здраве и личен живот при четиридневната работна седмица е значително по-добър.

Резултатите от експеримента мотивираха синдикатите да предоговарят трудовите модели и сега 86% от съставляващите работната сила на Исландия или са преминали към по-малко работни часове за същото заплащане, или ще получат правото на това, казват синдикалистите.

От Асоциацията за устойчива демокрация (Alda) в Исландия са категорични, че: „не само е възможно да се работи по-малко в съвременните условия, но това е и прогресивна промяна".

Подобни са заключенията и от анализа на Научния мозъчен тръст Autonomy:

„Най-големият провеждан досега експеримент за по-кратка работна седмица е необорим успех по всички показатели. Това означава, че общественият сектор е узрял за новаторската стъпка, което може да бъде урок и за други правителства.”

В момента подобни експериментални кампании се провеждат и в редица други страни, в т.ч. Обединеното кралство, Испания и Нова Зеландия.

Във Великобритания експерименталната работна седмица от 35 – 36 часа показва преди всичко добро екологично въздействие. Първите резултати сочат намаляване на въглеродните емисии, вероятно в резултат на по-малкото пътувания до работното място. 

Испания въведе пилотно четиридневна работна седмица за някои компании отчасти заради предизвикателствата на пандемията и за момента няма данни за промяна в производителността и резултатите от трудовата дейност.

Работодателите не отчитат намалена производителност и в Нова Зеландия, където Unilever е в процес на подобен експеримент. Там работниците имат по-голяма свобода на избор относно модела за по-кратка работна седмица. Персоналът може да намали работните си часове с 20%, като обяви предварително как ще разпредели намалението през седмицата. Експериментът предвижда заплащането на участниците да се запази така, както е договорено за 40-часовата работна седмица. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: