В Китай заработи втората по големина ВЕЦ в света

В Китай заработи втората по големина ВЕЦ в света

Общата мощност на разположената на река Яндзъ ВЕЦ е 16 гигавата

Втората най-голяма хидроцентрала в света беше пусната в експлоатация днес, предадоха световните агенции. Първите два енергоблока на китайската ВЕЦ „Байхътан" са стартирани. Централата би трябвало да заработи с пълна мощност през 2022 г. 

Китай започна строителството на ВЕЦ „Байхътан", разположена на един от горните притоци на река Яндзъ, през 2017 г. През май тази година бе съобщено, че централата е готова. Според проекта общата й мощност е 16 гигавата, средногодишното производство на електроенергия - 62,4 млрд. киловатчаса, а язовирната стена е висока 289 метра. По план централата трябва да има 16 енергоблока с мощност по 1 милион киловатчаса всеки. След като всички те заработят, нуждата от въглища за производство на електроенергия в Китай би трябвало да намалее с 20 милиона тона годишно, отбелязва агенция Синхуа. 

„Байхътан" е втората по големина в света (след китайската ВЕЦ „Три клисури" с мощност от 22,5 гигавата). Тя е най-големият и технически най-труден хидроенергиен проект, който се изгражда в момента в света, отбеляза при откриването президентът Си Дзинпин. 

Проектът е част от национална схема за производство на електроенергия и доставянето й до региони с високо потребление на енергия на източния бряг. Част от предназначението му също така е да засили контрола върху водните потоци през тежкия летен сезон на наводненията. 

В последния си петгодишен план за периода 2021-2025 г. провинция Съчуан има за цел да завърши изграждането на 10 проекта за водноелектрически централи и да започне да строи още седем.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: