Най-скъпите градове за 2021 г.

Най-скъпите градове за 2021 г.

Животът е най-скъп в Ашхабад, Хонконг и Бейрут, според проучване

Тазгодишното проучване на разходите за живот на американската консултантска компания Mercer показа, че най-скъпият град за работа и живот е Ашхабад, столицата на Туркменистан. 

Годишният доклад класира 209 града на базата на сравнителните разходи за живот, включително жилище, транспорт, храна и развлечения, като Ню Йорк е използван за базово сравнение.  

Столицата на Туркменистан беше номер две в миналогодишния списък, но през 2021 г. измести от челното място Хонконг, който беше начело през последните три години. Продължаващата финансова криза в Туркменистан, довела до недостиг на храна и хиперинфлация, се посочва като основна причина, поради която разходите за живот в Ашхабад са се повишили през последните няколко години. Анализаторите подчертават, че инфлацията в страната е скочила с 11% към 2020 г. и „липсата на чуждестранна валута в страната се е отразила на наличността и цената на основните хранителни стоки“

Може би най-голямата промяна в сравнение с миналогодишното проучване показва ливанската столица Бейрут, която се издига от 45-ия най-скъп град за емигранти през 2020 г. до трето място в класацията за 2021 г. Динамиката е „в резултат на тежка икономическа депресия поради ескалация на няколко кризи - най-голямата финансова криза в страната, COVID-19 и експлозията в пристанището в Бейрут през 2020 г.“, отбелязват от Mercer.  

Четвъртото място в класацията заема столицата на Япония Токио, а петото е за най-големия град в Швейцария, Цюрих. София си поделя 165-ото място заедно с Кингстън, Ямайка.  

Бишкек, столицата на Киргизстан, бе обявен от Mercer за най-евтиния град, следван от Лусака, Замбия, и Тбилиси, Грузия. 

Междувременно, тъй като еврото спечели почти 11% спрямо щатския долар, европейските градове бяха класирани като сравнително по-скъпи от американските. Това доведе до отпадането на Ню Йорк от топ 10 в годишната класация, докато Париж се изкачи от номер 50 през 2020 г. до номер 33 през 2021 г. 

Според експертите от консултантската компания класацията за тази година е повлияна и от промяна на бизнес моделите след пандемията. Между ограниченията за пътуване, широкото възприемане на модела за работа от дома и ситуацията с COVID-19, която е различна в различните държави, някои компании избират да заплащат наеми в други държави, вместо да преместват работниците си. Това от своя страна създава промени в търсенето на определени стоки и услуги и различни потребителски профили, отбелязват те.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: