Брекзит икономиката в нови посоки

Брекзит икономиката в нови посоки Снимка: medium.com

Обединеното кралство отделя специално внимание на страните от ареала на Русия

Великобритания и Украйна ще строят военни кораби. Двете страни се договориха за съвместно военно корабостроене и оборудване на базите на украинските военноморски сили, съобщава Министерството на отбраната на Украйна.

Преди дни в Одеса, на борда на ракетния миноносец на Кралския военноморски флот „Deffender”, ресорните министри на двете страни са подписали меморандум за проект за морско партньорство между военно-промишления консорциум на Обединеното кралство и Военноморските сили на Украйна, се казва в съобщението. Документът предвижда съвместно проектиране и строителство на военни кораби за Украйна и Великобритания, реконструкция на украинските корабостроителни предприятия и строителство на две бази на военноморските сили на Украйна.

Това не е първата страна от бившия СССР, с която Обединеното кралство търси подобни връзки след Брекзит.

В началото на месеца на двустранна среща в столицата на Азербайджан е обсъждано партньорство в областта на енергетиката в съответствие с решенията на съвместната междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество между двете страни. Азербайджан и Великобритания са готови да навлязат в този нов етап на сътрудничество, в съответствие с предизвикателствата на глобалния енергиен сектор, съобщава menafn.com. 

Снимка - sia.az

Очаква се следващите стъпки да бъдат в посоката на прехода към чиста енергия и съвместна реализация на широкомащабни декарбонизирани и интегрирани енергийни и транспортни системи.

Страните обсъдиха и развитието на подписания вече договор за изграждане на 240 MW соларен парк в регионите Зангилан и Джабраил. 

Търговският оборот между Азербайджан и Обединеното кралство през първите четири месеца на тази година достигна $ 182,9 млн., като износът от Азербайджан за Великобритания формира $ 87,2 млн., а вносът -  $ 95,7 млн. Това са по-добри перспективи в сравнение с 2020 г., когато търговският оборот между двете страни е бил $ 454,4 милиона.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: