Ще бъдат обявени 44 защитени зони по Черноморието

Ще бъдат обявени 44 защитени зони по Черноморието

Националният съвет по биологично разнообразие възстановява работата си

Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев ще възстанови работата на Националния съвет по биологично разнообразие. На първото му заседание ще бъде взето решение по отношение на 44 защитени зони предимно по Черноморието. Към списъка на защитените зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна ще бъдат добавени „Ропотамо“, „Плаж Шкорпиловци“ и „Галата“. 

В дневния ред на заседанието, което ще се проведе на 6 юли, ще влезе и обсъждане на проекта за „Национален план за действие за борба срещу незаконното използване на отрови в дивата природа 2021-2030 г.“, както и на проектите на планове за управление на резерватите „Торфено бранище“ и „Бистришко бранище“ в границите на природен парк Витоша. 

По време на вчерашната пресконференция министърът даде разяснения и по повод уволнението на директорката на РИОСВ - Бургас Детелина Иванова. От думите му стана ясно, че той обвинява персонално предшественика си Емил Димитров за ползването на „законова вратичка“ при издаването на заповед, разрешаваща строеж в защитената територия „Каваците“.  

„На 9 април, в края на мандата си, министър Димитров подписва заповед, с която отменя императивната забрана за строителство на „Градина“ и „Смокиня“. На практика въвежда изключения. Отмених днес заповедта като нищожна. Уволних лицето Детелина Иванова като негодно. Тя е отменила забраната за всякакво строителство на защитените дюни в местността Каваците, поясни той, като от думите му стана ясно, че промените са били предложени именно от вече бившия директор на РИОСВ-Бургас.   

Защитената зона „Каваците“, на територията на която попадат къмпинг „Смокиня“ и част от бившия вече къмпинг „Веселие“, е обявена за такава със заповед още през 1984 г. Строителството на „Смокиня" започва на 15 май, само ден след обнародването на заповедта, с която бившият министър въвежда изключение в забраната за строителство и на практика разрешава заличаването на дюните, навлизането на тежка техника и поставянето на бетонни фундаменти. Към днешна дата строителството е приключило и заведенията вече са изградени.  

Според изключението, подписано от Димитров, влизането на тежка техника е позволено за строителство на преместваеми обекти за обслужване на туристите, за ремонт и реконструкция на съществуващи постройки, за изграждане на подземна инфраструктура и т.н. Така на практика цялата зона на къмпинг „Смокиня“ и плажната концесия се изваждат от границите на защитената зона. Освен това се узаконява всичко, построено до момента. 

Освен „Смокиня“, изменената заповед от 1984 г. включва общо 11 защитени територии. Сред тях са дюните край бившата резиденция „Перла“, на ММЦ - Приморско, „Каваците“, тези между „Златна рибка“ и „Градина“, както и „Алепу“. И на практика отварянето на възможността за строителството е важала на всички тези места. Все още екоминистерството не е направило проверка дали и на тези места е започнало някакво строителство. 

  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: