Рекордна сума недекларирана валута за близо 2 млн. лв. откриха на Капитан Андреево

Рекордна сума недекларирана валута за близо 2 млн. лв. откриха на Капитан Андреево Снимка: unsplash.com

Арестувани са турските шофьори на два камиона, пренасяли нелегално големите суми към Турция

Рекордна сума недекларирана чужда валута е открита миналата нощ на ГКПП - Капитан Андреево, Свиленград, съобщиха от Министерството на финансите. 

И двата камиона, в които са открити нелегално пренасяните суми, са с турска регистрация, шофирани от турски граждани, засечени при излизане от България към Турция при митническа проверка. 

Става въпрос за британски лири и евро на обща стойност 1 984 969 лева, скрити на импровизирани тайни места в кабините. В едната товарна кола банкнотите са били сложени под пасажерската седалка и в арматурното табло, а в другата - във влекача на камиона в естествени кухини, в матрака на едно от леглата и между малък хладилник и врата на шкаф. Двата товарни автомобила са били проверени след полунощ в рамките на един час

Това е най-голямата недекларирана сума, задържана на българска граница за последните повече от 10 години, коментират от финансовото ведомство.

Друга рекордна сума е открита преди 14 години - през лятото на 2007 г., отново  на МП Капитан Андреево, митническите служители проверяват лек автомобил на български гражданин, пътуващ в посока Турция. В гредите зад задната броня на автомобила те откриват 1 070 000 щатски долара, припомнят от МФ.

Оттам съобщиха още за образувани бързи производства за престъпление по чл. 251 от Наказателния кодекс за това, че водачите при излизане от Република България за Република Турция не са изпълнили задължението си, съгласно разпоредбите на Валутния закон за деклариране на парични средства, пренасяни през границата на страната, която е външна граница на Европейския съюз, и стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери. Двамата водачи са задържани за срок от 24 часа по Закона за МВР. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: