Гърция ще изгражда соларни централи с безплатен ток за домакинства в нужда

Гърция ще изгражда соларни централи с безплатен ток за домакинства в нужда

Заедно с България страната е сред водещите в Европа по процент на „енергийно бедни" домакинства


Правителството на Гърция отпусна субсидия в размер на 100 милиона евро за изграждането на фотоволтаични съоръжения, които ще бъдат използвани за домакинства в нужда, обявиха местни медии. 

Министърът на околната среда и енергетиката Костас Скрекас заяви в интервю за Kathimerini, че ще бъдат отпуснати средства на общините и регионите за инсталиране на слънчеви централи с обща мощност 120 MW. Те ще се използват изключително за семейства с ниски доходи. По думите на министъра централите ще задоволяват безплатно нуждите на 30 000 домакинства.  

Средствата ще дойдат от Националния план за възстановяване и устойчивост на Гърция, отбеляза Скрекас. 

Запитан за възможността правителството да помогне на енергийните общности да инсталират и вятърни електроцентрали, министърът каза, че такива съоръжения изискват по-големи инвестиции и е малко вероятно енергийните общности да получат достъп до необходимото финансиране.  

Още през октомври община Волос в Тесалия съобщи за плановете си да инсталира две слънчеви електроцентрали на стойност до 30 милиона евро за снабдяване на обществени сгради с електричество, като насочи приходите от тях към домакинствата с най-ниски доходи. Други общини създават т.нар. енергийни кооперативи с участието на местни публични институции с намерението да изградят фотоволтаични системи, които да задоволяват техните енергийни нужди. 

България, Литва, Гърция, Португалия и Кипър са държавите, в които процентът на „енергийно бедни" домакинства е най- голям, според проучване на института „Жак Делор" от началото на годината. 30,1% от хората в България не могат да си позволят достатъчно отопление през студения сезон, според данните от проучването.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: