Седмокласници и десетокласници се явявят днес на национално външно оценяване

Седмокласници и десетокласници се явявят днес на национално външно оценяване

Над 111 хиляди седмокласници и десетокласници се явяват днес на национално външно оценяване по математика. Изпитите се провеждат при строги мерки срещу COVID-19. Има и деца под карантина - общо 70 в страната, които решават теста в изолирани класни стаи. 

Учениците бяха допускани на препитването с маски и срещу документ за самоличност. Изисква се и всеки да носи със себе си прозрачен плик, в който да сложи личните си вещи. 

Изпитът за седмокласниците се провежда в близо 1700  училища и обхваща почти  60 000  деца. Те решават задачи по изпитен Вариант 1, който беше изтеглен в Министерството на образованието и науката. 

Десетокласниците, чиито знания тази година се проверяват за пръв път, са близо 52 000. Техният изпит се провежда в 1000 училища. Външното оценяване при тях се провежда въпреки многобройните възражения на родители и учители заради продължителното дистанционно обучение. 

Изпитът в седми клас е с продължителност 150 минути, а този в десети - 90 минути. В една стая работят не повече от десет деца.

За да избегне технически проблем с изтеглянето на изпитните материали, два дни преди първия изпит Министерството на образованието и науката организира стрес тест. Всички училища, в които се провеждат национални изпити, влязоха в платформата на МОН, свалиха изпратения файл и го разархивираха с паролата под него. В министерството не са постъпили сигнали за затруднения. 

Оценките целят само проверка на знанията и набелязване на пропуските, по които да се работи в следващите години. 

Срокът за обявяване на резултатите от всички изпити е 28 юни. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: