Кипър става технологичен център на Източното Средиземноморие

Кипър става технологичен център на Източното Средиземноморие Снимка: pikist.com

Правителството обяви план за превръщане на страната в технологичен център в района на Източното Средиземноморие

За целта страната ще разчита на финансирането по Плана за възстановяване и устойчивост, предаде БНР.

Кипър ще инвестира над 280 млн. евро в програми и проекти за цифрова трансформация на икономиката, държавната администрация и обществените услуги, обяви правителството.

Средствата представляват 23% от инвестициите в Националния план за възстановяване и устойчивост, надвишавайки изискването на ЕС за насочване на минимум 20% от ресурса към цифров преход.

Предвиждат се реформи за електронно управление и модернизация на обществените услуги, които ще бъдат финансирани със 170 млн. евро.

Ще бъде изградена цифрова връзка между Кипър и Гърция с подводен оптичен кабел.

Програмата за създаване на „умни” градове в Кипър е на стойност 35 млн. евро.

С близо 90 млн. евро ще бъде подпомогнато иновативното предприемачество и цифровият преход на малки и средни фирми.

Планът включва и създаване на инвестиционен фонд с акционерен капитал с публично финансиране за подкрепа на стартиращи и иновативни компании.

Изпълнението на инвестиционните проекти трябва да започне през втората половина на тази година. Очаква се още със старта си те да създадат близо 1200 нови работни места в областта на технологиите. 

Предприеманите действия трябва да допринесат решително за укрепване на бизнеса, повишаване на ефективността на обществените услуги, подобряване на качеството на живот, смята правителството.

Кипър ще се възползва от европейското финансиране, за да се превърне в технологичен център в Източното Средиземноморие, заяви заместник-министърът по научните изследвания, иновациите и политиката в областта на цифровите технологии Кириакос Кокинос.

Програмата за цифровия преход в Кипър е разработена в съответствие с рамката на „Цифровото десетилетие на Европа”, което цели да превърне блока в лидер в цифровия сектор до 2030 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: