Лондон и Брюксел ускоряват преговорите през юли

Лондон и Брюксел ускоряват преговорите през юли Снимка: pixabay.com

Отличен шанс, за да се постигне търговско споразумение.

Британският премиер Борис Джонсън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен проведоха видеоконферентен разговор, в който се включиха председателите на Европейския съвет и на Европейския парламент Шарл Мишел и Давид Сасоли.

Двете страни са се съгласили да започнат интензивни преговори през юли. Те ще включват официални преговори и срещи на работни групи в Лондон и Брюксел, ако епидемичната обстановка го позволява. Двете страни трябва да договорят сделка за бъдещите си отношения след Брекзит. Великобритания напусна ЕС на 31 януари 2020 г. след близо година отлагане.

В момента тече т.нар. преходен период след Брекзит, по време на който двете страни трябва да договорят бъдещите си търговски отношения. Преходният период трябва да продължи до края на 2020 г. и може да бъде удължен до два пъти с по 12 месеца. Лондон вече даде заявка, че не иска той да бъде удължаван.

Постигането на търговско споразумение между двете страни е важно, защото в противен случай Великобритания и страните от блока ще търгуват по правилата на Световната търговска организация (СТО), т.е. ще има мита за внос и износ, квоти и гранични проверки.

Изключение ще бъде Северна Ирландия, която по силата на споразумението за Брекзит ще търгува с ЕС без квоти и мита върху стоките, ако няма търговска сделка между Лондон и Брюксел. По какъв начин гражданите на страните от ЕС ще могат да влизат във Великобритания след преходния период също ще бъде обект на преговори.

След срещата Борис Джонсън каза, че има „много добър шанс“ да бъде постигнато търговско споразумение до декември. Добави още, че не вижда причина основните положения от него да не бъдат договорени още през юли. По думите му възгледите на ЕС и Великобритания за бъдещите отношения „не са толкова различни“.

В изявление на председателите на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент се посочва, че двете страни са се договорили „да работят усилено за постигане на взаимоотношения, които биха работили в интерес на гражданите на Съюза и на Обединеното кралство“. Те поеха ангажимент да се съобразят с желанието на Лондон преходният период след Брекзит да не бъде удължаван.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: