ЕС формално одобри търговското споразумение с Великобритания

ЕС формално одобри търговското споразумение с Великобритания

Приетото решение ще позволи на страните да подпишат споразумение

Страните от Европейския съюз формално одобриха търговското споразумение между блока и Великобритания след Brexit, съобщава Bloomberg. Споразумението трябва да влезе в сила от началото на януари 2021 г. 

Приетото решение ще позволи на страните да подпишат споразумението в сряда, 30 декември, се казва в изявление на Съвета на ЕС. Одобрението на 27-те страни членки на блока беше обявено преди Камарата на общините във Великобритания да гласува сделката. Европейският парламент също ще трябва да даде окончателно съгласието си през февруари или март. 

„Това споразумение ще влезе в сила на първи януари, което означава сигурност и яснота за бизнеса и гражданите“, заяви Дейвид Макалистър, ръководител на британската координационна група на Европейския парламент, в интервю за Bloomberg. „Всичко това ще даде възможност да бъдат избегнати негативните последици при сценарий без сделка“, добавя той. 

Сделката избягва налагането на мита върху търговията между Кралството и блока след раздялата помежду им. Тя обаче не покрива сектора на услугите и ЕС ще трябва да създава правила отделно, ако британските финансови регулации не са достатъчно силни, за да гарантират поле на честна конкуренция. Британският финансов министър Риши Сунак заяви, че разговорите с Брюксел по отношение на достъпа до финансови услуги продължават. 

Сделката намалява удара за Великобритания, причинен от напускането на единния европейски пазар, въпреки че това може да натежи на дългосрочните икономически перспективи пред страната. Очакванията са растежът на британската икономика да е по-нискък с 0,5% всяка година в рамките на десетилетие отколкото би бил, ако страната е част от блока.  

За ЕС постигането на сделка избягва влошаване на отношенията с ключов дипломатически и търговски партньор от години и създава основа за допълнително сътрудничество в бъдеще. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: