Правителството е длъжно да защитава младите хора от климатичните промени

Правителството е длъжно да защитава младите хора от климатичните промени

Това реши австралийският федерален съд

Федералният съд на Австралия постанови, че министърът на околната среда Сусан Лей има задължение да защитава младежта на Австралия от климатичната криза. Това е първото подобно решение в Австралия, а според някои - и първото в света

Съдебното решение е резултат от иск, подаден от осем австралийски тийнейджъри, които са потърсили съдебно разпореждане, така че министър Сусан Лей да не може да позволи на Whitehaven Coal да разшири въглищната мина Vickery в северен Южен Уелс. Те твърдят, че като министър тя е длъжна да се грижи за тях и останалите австралийски деца, като не допуска бъдещи вреди от изменението на климата. 

Съдия Мордехай Бромберг постанови, че министърът е длъжен да избягва решения, които биха причинили вреда на настоящите и бъдещите млади хора. Той не издаде разпореждане за разширяване на въглищната мина. В допълнение съдията изчисли, че изгарянето на въглищата, извлечени от разширяването на мината, може да добави 100 милиона тона въглероден диоксид, което представлява около 20% от годишния въглероден отпечатък на Австралия. 

Адвокатът на децата Дейвид Барндън заяви, че смята решението за победа. „Съдът установи, че министърът е длъжен да се грижи за децата и уязвимите хора и според това задължение  министърът не трябва да действа по начин, който да причинява бъдещи вреди от изменението на климата“, каза Барндън пред репортери. Според него е плашещо, че над 1 милион от днешните деца ще се нуждаят от интензивни грижи от топлинен стрес в даден момент от живота си поради глобалното затопляне. 

Говорител на министър Лей каза, че правителството обмисля решението и ще има „още много неща да каже“, но отбеляза, че отхвърля молбата за разпореждане срещу министъра, която ще попречи да бъде взето окончателно решение за разширяването на мината, съобщи Guardian.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: