Ако не намирате ключовете за колата, действайте със смартфона!

Ако не намирате ключовете за колата, действайте със смартфона! Снимка: pexels.com

Ако изгубите и него, имате още пет опции

Cobra, израелски производител на приспособления за обезопасяване на автомобили и системи за заключване, представи своята Mobile-Key технология, съвместима с iOS и Android. Малкото електронно устройство се монтира под таблото и контактува с приложение в смартфона чрез блутут. Функциите му са да отваря и затваря вратите на багажника, да включва фаровете и, разбира се, да запали двигателя без ключ, а просто със смартфона, когато вече сте се настанили зад волана.

След като инсталирате устройството, пак можете да отваряте колата или с ключа, или чрез приложението. Технологията обаче е приложима за по-нови коли, чиито двигатели се палят със старт-бутон. Има и още едно условие - излизайки от къщи без ключовете за колата си, трябва да знаете къде ви е телефонът. Ако не знаете и това, ще трябва да помолите петимата си близки, които можете да включите като ползватели на приложението.

Технологичните гиганти Google и Aple, Tesla и други производители на луксозни коли също разработват дигитални ключове за коли и планират да ги въведат в бъдещите модели на автомобилостроенето. Продуктът на Cobra обаче може да се използва при коли, които вече са в движение. Инсталирането на системата и стандартното ѝ синхронизиране става за един час, а препоръчителната цена на Mobile-Key е около $ 320.

Cobra се надяват в рамките на следващите три месеца да пуснат продукта си на пазара в САЩ и Европа. Компанията е производител и на системата DOORe, умно заключване на дома, което се задейства с пръстов отпечатък.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: