Отпадъци от производството на текила се превръщат в строителни тухли

Отпадъци от производството на текила се превръщат в строителни тухли Снимка: courtesy 818

Вместо да се изхвърлят и да замърсяват околната среда, те ще се преработват в кирпични тухли

При производството на всеки един литър текила, в процеса на ферментация се образува около пет килограма каша от агаве. Тези отпадъци могат да се използват ефективно, събщава Fast Company.

През 2021 г. например, в САЩ се е образувала около 1,2 милиарда килограма каша от агаве. И прсто така да се изхвърля изглежда неразумно. Ето защо компанията 818 Tequila стартира програмата 818 Bricks, в рамките на която меката каша от отпадъчно агаве се използва за създаване на тухли от тази «кал».

Експертите поясняват, че агавето се е използвало за направата на тухли от "хиляди години" - растението дори може да се открие в тухлите, от които се състоят някои от древните пирамиди. Но тъй като съвременните технологии и бетонът стават все по-разпространени, традиционната практика губи популярност. Сега хората искат отново да я възродят заради защитата на природата.

Вече е изготвена първата партида тухли, които ще бъдат използвани при изграждането на училищна библиотека и дегустационна зала на семейна винарна. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: