Италия и светът се разделиха с балерината Карла Фрачи

Италия и светът се разделиха с балерината Карла Фрачи Снимка: hotspotcelebrities.com

Изтъкнатата балерина и актриса е изиграла над 200 роли

На 85 години напусна земната сцена Карла Фрачи – най-известната италианска балерина на ХХ век, популярна филмова и телевизионна актриса, примабалерина на Миланската Скала

Кралицата на италианския балет дължи световната си известност на своите романтични героини. Особено популярни са изпълненията ѝ в балетите „Силфида” и „Жизел”, по чийто спектакъл е създаден и филм. Като най-ценно наследство на балетното изкуство се пазят записите на Карла Фрачи в „Жизел” с легендарния Рудолф Нуреев, а изпълненията ѝ в класическите балети „Спящата красавица”, „Ромео и Жулиета”, „Пепеляшка”, „Копелия”, „Франческа да Римини”, „Дон Жуан” и др. са еталони на балетното майсторство. 

Карла Фрачи е играла на сцените на най-големите театри и балетни форуми, гастролирала е в най-известните балетни трупи. Знакови са участията ѝ в Лондонския балетен фестивал, на сцената на Ковънт Гардън и Американския театър на балета, соловите ѝ роли с Щутгардския балет, Шведския кралски балет и др. Сред партньорите ѝ са световноизвестните балетисти Ерик Брун, Рудолф Нуреев, Михаил Баришников, Андрис Лиепа, Владимир Василиев и др. 

След края на активната си сценична кариера Карла Фрачи продължава балетното си поприще като педагог и режисьор-постановчик. От 1995 г. е директор на балета на Арена ди Верона, а от 2001 г. поема ръководството на балета на Римската опера. Великата балерина има и своя линия парфюми, които носят името ѝ.

Аплодисменти!

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: