Нов вариант на коронавируса с неизвестен произход е изолиран в Бразилия

Нов вариант на коронавируса с неизвестен произход е изолиран в Бразилия Снимка: strongpointlaw.com

Актуална информация за епидемичната обстановка на 26.05.2021 г.

По света:

В понеделник, 24 май, движението Brazilian Lives, което включва известни бразилски журналисти, писатели, музиканти, артисти, лекари, учени и общественици, е внесло петиция с искане за импийчмънт на президента Жаир Болсонаро. 

Причина за петицията е катастрофалната реакция на правителството срещу пандемията COVID-19. Бразилия продължава да страда тежко от пандемията, жертвите надхвърлят 450 000 души, но правителството така и не обяви локдаун и не организира ефективна ваксинационна кампания, особено предвид факта, че в Бразилия продължават да се откриват нови щамове на коронавируса SARS-CoV-2 и към досега познатите Р 1 и Р 2 вече се прибави и Р 4 – новооткрит щам.

Изследователи от университета в Сао Пауло изолираха нов вариант на коронавируса, който се разпространява бързо в региона и вече е открит в девет общини. Вариантът е с неизвестен произход, за първи път е открит в проба от Мокока, община в Сао Пауло, съобщиха от  бразилското дружество по вирусология.

Рязък скок на новозаразените в съседна Гърция отчита местната статистика, съобщава „Катимерини". Новите случаи за денонощие там са 2433. Само преди ден те бяха 1381. Направените тестове в южната ни съседка са над 70 хиляди, от които положителни са 3,47 на сто. Починали са 50 души, а 556 са интибураните в интензивните отделения на Гърция.

Южнокорейските власти обявиха, че от юли ваксинираните срещу COVID-19 могат да не носят предпазни маски на открито, предаде Ройтерс. Мярката има за цел да насърчи възможно най-голям брой южнокорейци да се имунизират. Властите са си поставили за цел да ваксинират поне 70 процента от 52-милионното население на Южна Корея до септември. До момента са ваксинирани само седем процента. На хората, на които е поставена поне една доза ваксина, ще бъде разрешено да се събират на големи групи от юни.

У нас:

До 31 юли се удължава срокът на обявената извънредна епидемична обстановка, реши днес правителството.

Утре - 27 май 2021 г., екип на МБАЛ „Проф. д-р Ал. Герчев" - Етрополе, ще проведе ваксинация срещу COVID -19 на място в три селища - от 09,30 ч. в с. Брусен пред кметството, в 10,30 ч. в с. Лопян в здравната служба и в 13,00 ч. в с. Ямна при кметството. Това съобщиха от Столичната РЗИ. С предимство ще бъдат ваксинирани лицата със затруднено придивижване и възрастните хора. Осигурената ваксина е на „Янсен".

Огнище на COVID-19 е регистрирано в Дома за възрастни в ямболското село Воден. Заразени са 10 от общо 22-ма потребители. Един от заразените е приет за лечение в болница, останалите се чувстват добре, информира директорът на РЗИ - Ямбол, д-р Лиляна Генчева.

С положителна проба е и санитарка от персонала, но се предполага, че заразата в дома е внесена от потребител, след свиждане. Никой от обитателите не е ваксиниран, въпреки че неколкократно са уведомявани за възможността да бъдат имунизирани, уточни д-р Генчева.

Нов имунизационен кабинет, работещ без предварително записване, започва работа в Добрич. „Зелени коридори“ за ваксиниране срещу COVID-19 работят в многопрофилната болница в града и в двете поликлиники, а вече и в Медицинския център „Вива“. Центровете разполагат с всички видове одобрени в страната ваксини. 

Работното време на новия имунизационен кабинет е от 9,30 до 11,30 часа. Налични са достатъчно количества от препарата на „Пфайзер/Бионтех", който е и най-предпочитан сред желаещите да се имунизират.

За седмица в област Добрич са поставени 3221 дози ваксина срещу COVID-19, съобщават от РЗИ. От установените 81 броя на заразени за същия период двама са лекари, трима санитари, заболяването е установено и сред учители и ученици. 26 души от заболелите са хоспитализирани, от тях 8 в интензивния сектор. 

Данните за България:

406 са новите случаи на коронавирус през последното денонощие. 2,93% са положителните проби от направените 13 839 теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Починали са 68 души.

Хоспитализираните са 3533, от които в интензивни отделения са 383 пациенти. Като излекувани са посочени 2423 души.

През изминалото денонощие са поставени 16 870 ваксини. Общият им брой вече е 1 282 717. Със завършен ваксинационен цикъл са 515 963 души.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: