Европейската комисия излага план за постепенно отваряне на външните граници на ЕС до 1 юли

Европейската комисия излага план за постепенно отваряне на външните граници на ЕС до 1 юли Снимка: Teller Report


27-те държави членки на ЕС са готови постепенно да премахнат ограниченията, наложени за забавяне на разпространението на пандемията COVID-19, и много национални правителства се стремят да рестартират туризма навреме за пиковия летен сезон.


Макар с предупреждение, Европейската комисия, която се опитва да координира ходовете, заяви, че е твърде рано напълно да се откажат от ограниченията за пътниците, идващи извън ЕС. Вместо това тя призова за „общ координиран подход“, който премахва забраната за пътуване за страни, където пандемията е на сходно ниво с ЕС, да се се прилагат адекватни мерки за контрол на болестите.


Комисията заяви, че ограниченията трябва да бъдат премахнати от 1 юли за шестте  държави от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия, тъй като „тяхната епидемиологична ситуация е подобна или по-добра от тази на ЕС“. Изключенията от ограниченията ще се прилагат за студенти и висококвалифицирани работници извън ЕС.


Международните пътувания са от ключово значение за туризма и бизнеса, както и за възстановяването на семейството и приятелите“, каза еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.


Вътрешни граници


Отмяната на забраната за пътуване също зависи от държавите членки на ЕС, които отварят вътрешните си граници около 15 юни. „Трябва да отворите възможно най-скоро“, каза Йохансон, когато я попитаха за вътрешните граници. Тя обясни, че Европейският център за контрол на заболяванията (EЦКЗ) споделя, че затварянето на вътрешните граници „не е ефективен начин за справяне с пандемията сега“.


Въпреки че всички ще трябва да останем внимателни, дойде моментът да направим конкретни подготовки за премахване на ограниченията със страни, чието здравословно състояние е подобно на това в ЕС“, заяви комисарят. Някои вътрешни граници на ЕС вече са отворени, включително между Австрия и Чешката република, а в началото на следващата седмица предстоят и още.


Не всички държави членки на ЕС обаче планират да отворят отново границите за пътуващите в ЕС следващата седмица. Испания и Португалия ще бъдат отворени отново през юни, Дания отваря граници само с Германия, Исландия и Норвегия, докато други държави членки като Унгария засега оставят част от границите си затворени.


Междувременно някои държави членки като Кипър обявиха през последните седмици „черни списъци“ за пътници, идващи от определени държави членки. Полша, от друга страна, ще отвори границите си с всички страни от ЕС в събота (13 юни) и ще позволи международни полети от следващия вторник, заяви премиерът Матеуш Моравицки.


Йохансон вече предупреди миналата седмица, че не всички държави от ЕС са се съгласили относно критериите за отваряне на границите за пътници от останалия свят. Въпреки това, зависимите от туризма страни като Гърция настояват за бързо възобновяване, като Атина вече обяви, че ще приеме пътници от списък на държави извън ЕС, включително Австралия, Китай и Южна Корея, от 15 юни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: