Икономиката на Обединеното кралство се сви с 20,4% през април

Икономиката на Обединеното кралство се сви с 20,4% през април Снимка: Photo by Matt Antonioli on Unsplash

Великобритания отчете най-големия месечен спад на БВП, според Службата за национална статистика.

Брутният вътрешен продукт (БВП) е спаднал с 20,4% в сравнение с предходния месец, което е по-рязко свиване от очакваните от анализаторите 18,4%. Това представлява спад от 24,5% от април 2019 г., тъй като блокирането, наложено от пандемията на коронавирус, възпрепятства икономическата активност.


За трите месеца до края на април икономиката се е свила с 10,4% в сравнение с предходния тримесечен период, потвърдиха и от Службата за национална статистика (СНС), отново под очакванията на анализаторите за 10% спад.


Великобритания бе блокирана на 23 март в опит да ограничи разпространението на пандемията от коронавирус, но потвърди 292 860 инфекции към петък сутринта, според данните на университета „Джонс Хопкинс". Някои мерки започнаха да се облекчават през май, но по-голямата част от британската икономика беше затруднена през целия април.


Данните от БВП за Q1 подчертаха щетите, причинени от първите няколко седмици на блокиране - прогнозите за Q2, очаквани по-късно този месец, ще покажат продукция в кратер“, казва Ед Монк, асоцииран директор за лични инвестиции във Fidelity International.


Въпреки това, с мерките за социално дистанциране, които започват да се отпускат, предприятията бавно се връщат на работа и започват отново да отварят магазини със стоки не от първа неоходимост от понеделник. Икономиката постепенно се отваря отново и се надяваме растежът да се върне на предходните си нива в следващите месеци. Въпросът каква е възможността на компаниите да действат и да задържат персонал вече е от ключово значение."


Sterling беше доста стабилен след пускането на данните, търгувайки на 1,2575 USD в петък сутринта по лондонско време. Хауърд Арчър, главен икономически съветник на клуба EY ITEM, каза в бележка, че икономиката на страната вероятно се е насочила към „съществено рекордно свиване през второто тримесечие", което може да надхвърли 13%.


Ако приемем, че правителството продължава постепенно да облекчава ограниченията, се очаква икономиката да започне да се връща към ясен растеж през третото тримесечие. Намаленото потребителско търсене след блокирането трябва да помогне, докато световната икономическа активност също трябва да бъде по-силна от последните месеци на 2020 г. Ще има предизвикателства, като безработицата вероятно ще нарасне значително през следващите месеци“, каза той в бележката.


Великобритания все още е заключена в търговските преговори с ЕС и тепърва ще финализира напълно раздялата си с блока. Бизнес групите предупредиха за опасностите от сценария за Brexit без сделка, тъй като през тази година коронавирусната пандемия рискува да попречи на преговорите.


В сряда Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предупреди, че Обединеното кралство вероятно ще бъде най-силно засегнатата развита икономика, тъй като прогнозира БВП на кралството да намалее с 11,5% през 2020 г., малко по-лошо от прогнозирания спад на Италия и Франция и потенциално дори повече (с 14%), ако има втора вълна от инфекции.


Рейтинговата агенция Moody's предупреди в доклад, че безрезултатният Brexit „значително ще навреди на потенциално крехкото възстановяване на Великобритания от най-дълбоката си рецесия от почти един век“ след пандемията.

Още по темата във

facebook