Китайската икономика с леко подобрение през следващите 12 месеца

Китайската икономика с леко подобрение през следващите 12 месеца Снимка: pixabay

Последното проучване на Германския център за икономически изследвания (ZEW) показва слабо подобрение на очакванията на експертите от международния финансов пазар за представянето на китайската икономика през следващите 12 месеца

Индикаторът на Китайския икономически панел (CEP), сочещ макроикономическото развитие на страната за година напред, се покачи през този месец с 3,5 пункта до 46,3 пункта, отбелязва БНР.

Същевременно проучването показва, че в настоящата икономическа ситуация в Китай има леко влошаване, като съответният показател се понижава през април с 0,3 пункта до 42,6 пункта.

Независимо от това анкетираните в проучването са повишили очакванията си за китайския икономически растеж през тази и следващата година, като вече прогнозират нарастване на БВП през 2021 г. с 6,8% вместо с 6,0% месец по-рано и през 2022 г. с 5,6% вместо с 5,2%.

Предстои да видим дали високите тримесечни темпове на растеж от второто до четвъртото тримесечие на 2020 г. ще бъдат постигнати отново през 2021 г.", отбелязва д-р Михаел Шрьодер, изследовател в Международния и финансов мениджмънт на института ZEW.

Проучването е направено от Zew Mannheim в сътрудничество с университета „Фудан", Шанхай.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: