Facebook, Twitter и Google ежемесечно да докладват за фалшиви новини

Facebook, Twitter и Google ежемесечно да докладват за фалшиви новини Снимка: Photo by dole777 on Unsplash

Компаниите трябва да предоставят месечни отчети за борбата им с дезинформацията, заявиха в сряда двама високопоставени служители на ЕС.

Коментарите на ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел и вицепрезидента на Европейската комисия за ценности и прозрачност Вера Йоурова подчертават опасенията на блока относно разпространението на подвеждащи новини за COVID-19 и опитите на чуждестранните участници да повлияят на Европа.


Това наистина показа, че дезинформацията не само вреди на здравето на нашите демокрации, но и вреди на здравето на нашите граждани. Това може да повлияе негативно върху икономиката и да подкопае реакцията на публичните власти и следователно да отслаби мерките за здравеопазване“, каза Йоурова на пресконференция.


Тя каза, че следващият фалшив фронт новини е ваксинацията, позовавайки се на проучване, което показва, че готовността на германците да бъдат ваксинирани е спаднала с 20 процентни пункта за два месеца.


Комисията заяви, че онлайн платформите трябва да предоставят месечни отчети с подробности за техните действия за популяризиране на авторитетно съдържание и за ограничаване на коронавирусната дезинформация и реклами, свързани с нея.


Йоурова също така заяви, че китайското видео приложение TikTok, собственост на компанията ByteDance, ще се присъедини към доброволния кодекс на поведение на блока за борба с фалшивите новини на своята платформа. Подписалите кодекса за поведение включват Google, Facebook, Twitter и Mozilla.


Борел описа битката с фалшивите новини като участието на бойци, които притежават клавиатури, а не мечове. „Чуждестранните участници и някои трети страни, по-специално Русия и Китай, се включиха в операции за целенасочено влияние и дезинформация в ЕС и в световен мащаб“, заяви Комисията.


Изпълнителната власт на ЕС планира да противодейства на чуждестранните участници, като засили комуникационната си стратегия и дипломация и ще предостави повече подкрепа на свободни и независими медии, проверяващи на факти и изследователи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: