Zoom няма да предлага услуги в Русия заради страх от санкции

Zoom няма да предлага услуги в Русия заради страх от санкции

Zoom Video Communications забрани на своите дистрибутори да продават достъп до онлайн услугата за конференции на държавни агенции и държавни компании в Русия и ОНД. Това съобщава изданието „Коммерсантъ". Zoom следва Microsoft, който през декември 2020 г. отказа да доставя софтуер на Московския държавен технически университет „Н. Е. Боуман" заради риска от санкции от САЩ, казват експерти. ИТ гигантът се опасяваше от санкции поради факта, че университетът обучава специалисти за руската военна  индустрия. 

Най-вероятно решението на Zoom е свързано и със санкционни рискове, отбелязва директорът за развитие на платформата TrueConf Дмитрий Одинцов: „Като се има предвид, че САЩ са основният пазар за Zoom, компанията се опитва да изключи всякакви причини, които биха могли да подкопаят имиджа им.“ 

Според изчисленията на TrueConf, Zoom се превърна в най-популярната корпоративна услуга за видеоразговори в Русия, заемайки 25% от пазара. Самата TrueConf е на второ място с 23%, следвана от Skype с 14%. Според Telecom Daily до 2020 г. обемът на пазара за видеоконференции (VC) в Русия постепенно намалява: от 2,62 милиарда рубли през 2016 г. до 2,1 милиарда рубли през 2019 г. Поради прехода към дистанционно управление през 2020 г. пазарът нарасна до 2,5 милиарда рубли, пише „Коммерсантъ".  

Новата политика на платформата ще окаже влияние най-вече на работата на училищата и университетите. На уебсайта за държавни поръчки за 2020 г. „Коммерсантъ“ намери около 40 търга, в рамките на които руски университети и колежи са закупили Zoom. Експертите в Русия обаче смятат, че местни разработки могат напълно да заменят платформата на пазара.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: