Лични данни на половин милиард потребители изтекоха през Facebook

Лични данни на половин милиард потребители изтекоха през Facebook

Личните данни на 533 млн. потребители на Facebook изтекоха онлайн през уикенда, съобщава Bloomberg. Сред изтеклите данни са телефонни номера, потребителски имена, реални имена, местоположения, дати на раждане, биографични данни, в някои случаи имейл адреси. Според тази публикация на Business Insider, тя разполага с информация от 106 държави. 

Говорител на компанията заяви, че става въпрос за стари данни. „Открихме и премахнахме този проблем през август 2019 г.“, се казва в становището на компанията. Въпреки че данните са стари, изтичането им е още един пример за огромното количество информация, събрана от Facebook и други социални мрежи, както и за това, какъв риск носи събирането ѝ.  

Алон Гал, който е главен технологичен директор на разузнавателната компания за киберпрестъпност Hudson Rock, откри отново изтичане на данни в събота. 
Базите данни, особено ако са големи и редки, често не се споделят широко веднага, тъй като „хората, които ги притежават, първо опитват да си осигурят доходи от тях“, коментира Гал в Twitter. „Понякога този процес отнема години, а в други случаи дни. В крайна сметка всички частни бази данни изтичат, ако са били продадени“, отбелязва Гал.  

Facebook се бори с проблеми със сигурността на данните от години. През 2018 г. гигантът на социалните медии деактивира функция, която позволява на потребителите да се търсят един друг чрез телефонен номер, след разкрития, че политическата фирма Cambridge Analytica е получила достъп до информация за 87 милиона потребители на Facebook без тяхно знание или съгласие, коментира CNBC. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: