Гласуваме за 45-ото Народно събрание

Гласуваме за 45-ото Народно събрание Снимка: bnr.bg

Днес в България се провеждат избори за 45-о Народно събрание. В надпреварата за народни представители се включват 6895 кандидати, издигнати от 30 партии и коалиции, има и независими кандидати, предаде БНР.  

Броят на избирателите е 6 732 316. Секциите отвориха в 07,00 часа и затварят в 20,00 часа вечерта, с възможност да се гласува до 21,00 часа, ако пред помещенията има още желаещи. 

Секциите, в които гласуваме, са 11 983, като в 9398 от тях ще можем да заявим вота си  машинно. В тях има над 299 избиратели. Подвижните секции за хора с увреждания са 409. Covid секциите в болниците в цялата страна са 88. За карантинирани или поставени под изолация заради коронавируса също са образувани няколкостотин подвижни секции.

Дали да гласува с хартиена бюлетина или с машина, решава избирателят. Двата вида вот са равностойни, а хартиената бюлетина и тази от екрана на машината са идентични. 

Специалният медицински протокол за вота изисква дистанция, дезинфекция и задължително маска. В изборните помещения се влиза само с поставена такава, която покрива носа и устата, а членовете на СИК са с ръкавици. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: