Договорът за машините за гласуване ще бъде сключен следващата седмица

Договорът за машините за гласуване ще бъде сключен следващата седмица Снимка: pixabay

Това увери председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев на днешните консултации с президента Румен Радев.

От своя страна държавният глава поиска гаранции, че устройствата ще бъдат доставени навреме и одитирани по методика, която да изключва манипулации.

От Българския институт по стандартизация и Държавната агенция за електронно управление, а и от ЦИК, Румен Радев поиска да се разсеят твърденията за възможни манипулации при машинния вот.

"Изключително важно е да има доверие в машинния вот, за да може да има убеденост в хората, че дори да има някакви машинации, вие трябва да покажете, че няма или че сте ги хванали и съответно, разбира се, да избегнем грешките и машинациите при броенето, отчитането и попълването на протоколите".

Президентът настоя да се знае и срока за доставката на машините:

"Мен ме интересува на коя дата ще дойде последната машина. Аз трябва да имам тази информация", каза държавният глава, след което заместник-председателят на ЦИК Таня Йосифова увери:

"Фирмата, която спечели поръчката, изрично заяви, че ще бъдат доставени в срок, дори на 28 март да са изборите. 50 дни преди изборите ще бъдат доставени последните машини".
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: