Световните борси - в царството на парадокса

Световните борси - в царството на парадокса Снимка: Freeimages.com

Седмичен пазарен коментар (23-29 март 2020)

След сътресенията от последните седмици, откакто коронавирусът започна да се разпространява, финансовите пазари очевидно възвърнаха някои от позициите си, подсилени от последните мерки за подкрепа и по-специално плана за 2 трлн. долара, приет от американските депутати", коментира Патрик Райнер от MarketScreener.

САЩ приеха най-големия в историята си пакет с фискални стимули, чиято цел е да тушира икономическите ефекти от пандемията с коронавируса. 
Това помогна до известна степен съживяването на апетита на трейдърите към риска, въпреки че волатилността вероятно ще продължи в очакване на изравняване на кривата на замърсяване.

Време на парадокси

Излишъкът породи излишък. Точно на това сме свидетели, тъй като насилственият спад на пазарите отстъпи на мощно възстановяване. Следователно рискът от обръщане е висок, риск, който отново и отново изкристализира липсата на видимост за инвеститорите. Този период трябва да продължи и през следващите няколко седмици с много парадокси.

Парадоксът на Европа, преминаваща своя епидемичен връх, докато кривата на броя на заразените хора в САЩ е почти вертикална.
Парадоксът на пазар, който почти приветства влошаването на икономическата статистика, надявайки се на още по-голямо възстановяване в подкрепа на глобалната икономика. 
Парадоксът на Китай с контролираната му санитарна обстановка, синоним на повторното отваряне на фабриките, които не могат да работят с пълен капацитет поради липса на търсене.


Това натрупване на парадокси ще изпита способността на трейдърите да взимат рационални решения, поставяйки под въпрос теоретичната ефективност на финансовите пазари, категоричен е Райнер.


Индекси

През изминалата седмица основните индекси се повишиха. Търговците направиха няколко евтини покупки, приветствайки съобщенията за подкрепа от страна на централните банкери и плановете за държавна подкрепа.
В Азия Nikkei се покачи с 2,6% на фона на спада на йената, докато Hang Seng се изкачи със 17,4%.
В Европа CAC40 натрупа 7,5%, а DAX се вдигна със 7,9%. Footsie прибави 6,1%. Периферните страни от еврозоната (Португалия, Испания и Италия) прибавиха съответно 7,4%, 5,1% и 6,9%.
В Съединените щати Dow Jones отбеляза седмично покачване от 13,5%, S&P500 добави 10,4%, а Nasdaq100 съответно 9,1%.


Суровини

Миналата седмица американските производители представиха идеите си, за да повлияят на регулирането на пазара. 
Русия покани възможно най-много страни производители да се присъединят към ОПЕК +, за да намерят ново споразумение. 
Докато чакат да научат повече, трейдърите се съсредоточават върху реални и осезаеми данни, като например резкия спад на търсенето на петрол, очакван през тази година. Brent се търгува на годишни ниски нива близо до 25 USD за барел, докато WTI флиртува с 21,5 USD.
Скъпоценните метали се възстановиха миналата седмица, подкрепени от упадъка на зелените пари. Златото се повиши с 8% до 1620 долара. Среброто добави 13% към цената си, достигайки до 14,35 долара за унция.
Дойде време за стабилизация и в сегмента на индустриалните метали. Мечият пазарен натиск става все по-малко осезаем, като медта, която се движи около 4775 долара за метричен тон.

Акции

Акциите на Boeing преживяха няколко трудни сесии с огромни колебания в цената. Американският авиогигант сега тежи много по-малко, отколкото преди година. Кризата с B737 MAX и трусът коронавирус нанесоха тежки удари. 
Групата страда от замразяването на пътническия въздушен транспорт, но това не попречи на акциите на Boeing да изхвърчат" по време на първите четири сесии от изминалата седмица. Пикът бе подсилен от плановете за възстановяване и перспективата B737 MAX да се върне в експлоатация през лятото. 
Инвеститорите, които смятат, че купуват акциите евтино, не се притесняват особено от перспективата за липса на дивиденти. 

Пазар на облигации

В тези екстремни икономически времена централните банки вземат безпрецедентни решения.
Миналата седмица Европейската централна банка реши да прекрати правилото, че няма да изкупува повече от 33% от транш от публичен дълг, емитиран от държава-членка на еврозоната по силата на PEPP (Пандемична програма за спешни покупки).
С други думи, централната банка фактически контролира спреда между публичните дългове, според KBC.
Съобщението доведе до облекчаване на лихвите на стария континент, особено в Италия и Испания. 
Десетгодишният държавен дълг остава на отрицателна територия в Германия, Швейцария, Нидерландия и Франция. 
Италия е с 1,29%, а Испания - с 0,49%, срещу 1,58% и 0,85% съответно преди съобщенията.
В САЩ Министерството на финансите отчете 10-годишна доходност от около 0,8%, преди да падне обратно до 0,73% в петък. 5-годишната е на 0,44%.

Forex

Форекс трейдърите решиха да напуснат позициите си в американски долари миналата седмица, като постепенно търгуват надолу, докато си възвърнат вкуса за риск. Стимулиращите пакети помагат за облекчаване на страховете на борсовите трейдъри, отслабвайки зелените пари. 
По този начин двойката EUR/USD се върна на 1,10 USD, тъй като еврото също увеличи печалбата си спрямо долара след рекордно увеличение на броя на молбите за помощи за безработица в Съединените щати.
Нестабилността на долара може да се наблюдава и в развитието на двойката USD/JPY, като йената се утвърждава спрямо долара при 108 JPY, въпреки скока на пазарите на акции.
Що се отнася до еврото, единната валута се възползва от мерките за подпомагане на еврозоната и печели спрямо швейцарския франк при 1,07 швейцарски франка и спрямо йената при 120,5 йени.

Икономически данни

Седмицата бе белязана от разочароваща статистика от двете страни на Атлантическия океан.
В Европа показателите за активност бяха разочароващи като цяло, както и индексът на PMI услугите, който излезе на 28,4 в еврозоната. От друга страна, производственият индекс PMI надхвърли очакванията (44,8 спрямо очакваните 40,1), но остана доста под 50-те. 
Индексът на бизнес климата IFO в Германия отбеляза 2,7 спрямо очакваните 7,4.
В Съединените щати акцентът на седмицата бе скокът на седмичните заявления на безработни, които достигнаха до 3283K (срещу очакваните 1648K и 282K през миналата седмица). 

Още по темата във

facebook