Пазарите избират оптимизма

Пазарите избират оптимизма Снимка: Pixabay

Седмичен пазарен коментар (2-9 април 2020)

В края на кратка седмица поради великденската почивка на финансовите пазари се възвърнаха макар и слаби признаци на живот със зараждащ се оптимизъм относно пандемията, коментира пазарният анализатор Патрик Райнър за MarketScreener.

„Въпреки баланса, който за момента продължава да се влошава, трейдърите се надяват пикът на епидемията да бъде достигнат скоро. Това би следвало да позволи постепенно възобновяване на дейността. Рисковите активи са особено ценени." 

ИНДЕКСИ

През последната седмица всички географски райони се възстановиха. В Азия Nikkei спечели 8,5%, подкрепен от упадъка на йената и плана на правителството да подкрепи икономиката. Hang Seng спечели 4,7%, а Shanghai Composite - 2,2%.
В Европа CAC40 регистрира седмично представяне от 8,2%, а Dax спечели 11%.
При периферните страни на еврозоната Португалия спечели 5,4%, а Испания - 7%.
В Съединените щати печалбите са двуцифрени. Dow Jones добави 13,2%, S&P500 - 12,2%, а Nasdaq100 - 9,2%.
Силен отскок се наблюдава в германския индекс DAX. 

СУРОВИНИ

Всички погледи на инвеститорите бяха насочени към срещата на ОПЕК +, която се проведе в четвъртък. Трейдърите се надяваха на решение за намаляване на дисбалансите в търсенето и предлагането, които значително нараснаха от началото на пандемичната криза. Страните, които произвеждат черно злато, трябваше да се споразумеят за намаляване на производството. В този контекст цените на суровия петрол останаха нестабилни, с цени за барел Brent от 34 USD, докато цената на WTI е 26,4 USD.
Скъпоценни метали бе търсен от трейдърите актив. Златото се повиши с 2,5% до 1655 долара, а среброто - с 5% до 15,10 долара.
Всички компоненти на сегмента на индустриалните метали са във възход тази седмица. Само алуминият остава под натиск - с 1420 щатски долара на метричен тон.


АКЦИИ 

ASOS изхвърча: ASOS е един от водещите онлайн търговци на дребно в Европа, специализирани в облеклото. Между понеделник и четвъртък цената на акциите му почти се удвои от 1060 GBP до 2106 GBP. Това се случи най-вече в две запомнящи се сесии, приключени на +34% и +28%. 
Трябва да се каже, че акцията преживя апокалиптичен старт, който продължи до началото на 2020 г., като и все още е назад с 40% в сравнение с 1 януари.
Приливът бе подкрепен от обявяването на стабилни резултати през първата половина на финансовата година, приключваща в края на август, придружено от изрично набиране на средства в размер на 247 млн. британски лири и разширяване на револвиращия му кредитен лимит. ASOS няма да излезе невредим от кризата, но има ресурси, за да поддържа денонощно предлагане, ако се наложи. 
ASOS означава „As Seen On Screen" („Като видяното на екрана"). Изборът на име и идеята, която стои зад компанията, може да се определят като оригинални. Тя е създадена преди 20 години в Камдън Таун, Лондон, от предприемачи, с желанието да се пуснат на пазара копия на дрехи на знаменитости.

ОБЛИГАЦИИ 

Тенденцията е в посока увеличаване на лихвите на основните европейски пазари. 
Френският OAT, след лихвено увеличение от 0,17%, приключи седмицата близо до 0,11%, което е рязък скок спрямо нивата си от началото на март (-0,4%).
Германската 10-годишна OAT все още е на отрицателна територия при -0,34%, както и швейцарската OAT при -0,28%. 
Все пак в Европа италианският строителен сектор се стабилизира на 1,6%. 
От другата страна на Атлантическия океан американските 10-годишни облигации демонстрираха забележителна стабилност, докато икономическата статистика на страната се колебае. 
По този начин облигациите отчетоха възвръщаемост от 0,73%.

FOREX

Отслабено от неуспеха на министрите в ЕС да дадат общ отговор на кризата в здравеопазването в европейски мащаб, еврото все пак имаше лукса да спечели позиции срещу зелените пари. В резултат на това американският долар се срива, тъй като търговците постепенно възвръщат апетита си за риск. Двойката EUR/USD се движи към USD 1,09.
Еврото обаче загуби известна позиция спрямо швейцарския франк при 1,055 швейцарски франка и срещу паунда при 0,876 GBP.
Инвеститорите се отклоняват и от йената. В резултат двойката USD/JPY остана в тишина и се запази почти непроменена при 109 JPY.

Икономически данни

Тази седмица няколко статистически данни бяха на дневен ред в еврозоната.
В Германия индустриалните поръчки спаднаха по-малко от очакваното (-1,4% спрямо -2,7% очаквано), а търговският баланс също надхвърли очакванията при 21,6B.
Във Франция БВП е спаднал с 6% през първото тримесечие, по данни на Френската банка, след като Франция бе ударена от епидемията COVID-19.
Следващата седмица все още ще бъде лека по отношение на индустриалното производство на еврозоната и индекса CPI.
В Съединените щати запасите от петрол скочиха до 15,2 милиона, като седмичните молби за помощи за безработни са 6606K, при 6867K миналата седмица.
Индексът PPI падна с 0,2%, а индексът Michigan до 71.
Трейдърите очакват тепърва да видят другата седмица нивата на продажбите на дребно. Търговците ще видят следващия вторник и сряда продажбите на дребно, Empire State - производствения индекс, данните от индустриалното производство, Phillyfed - индекса и имотния индекс, както и Бежовата книга на Фед.


Пазарите избират оптимизма

Дали чашата е наполовина празна или наполовина пълна? Нерешителността на инвеститорите се отразява пряко върху движението на индексите на фондовата борса тази седмица. Понякога те се покачват, после падат, като рискът за спад остава доминиращ.
Трябва да се каже обаче, че при това движение нагоре и надолу се наблюдава общ напредък, тъй като цените на основните пазари в света остават по-високи от нивата от миналата седмица.
Очевидно е много рано да се декларира победа, тъй като все още има много неизвестни. 
В много близко бъдеще инвеститорите ще останат изключително внимателни към динамиката на кривите на замърсяване по света. Ще следят отблизо способността на Европа да формулира общ отговор за справяне със своите проблеми, както и предложенията, направени от ОПЕК + за излизане от петролната криза. 
Да се надяваме, че великденският уикенд, който за католическия свят ще бъде на 11 и 12 април, ще даде някои отговори.

Текстът има информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на активи и ценни книжа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: