Цената на доставката на контейнер от Китай до Европа скочи 4 пъти

Цената на доставката на контейнер от Китай до Европа скочи 4 пъти Снимка: pixabay

Цените на морските превози се повишиха няколко пъти, след като корабът контейнеровоз Ever Given заседна, блокирайки Суецкия канал, изчисли Bloomberg

Според агенцията стойността на натрупаните на входовете на канала товари, включително петрол, вече е 10 милиарда долара.


По този начин разходите за доставка на 12-метров контейнер от Китай до Европа са нараснали до 8000 долара, което е почти четири пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.

Печалбите на много големите танкери (VLCC), превозващи петрол от Близкия изток до Китай, нарастват до 1371 долара на ден. В същото време Bloomberg отбелязва, че всъщност това направление дори не е било засегнато от блокирането на Суецкия канал. Фрахтът на корабите Suezmax, които обикновено превозват 1 милион барела петрол, сега струва около 17 000 долара на ден, което е максимум от юни 2020 г.

Като се има предвид, че затварянето на канала може да продължи няколко седмици, спедиторите вече преценяват възможността да изпратят кораби около Африка, заобикаляйки нос Добра надежда. Това обаче ще добави 9,6 хиляди километра към маршрута, а само разходите за гориво ще възлизат на около 300 хиляди долара за супертанкер, превозващ нефт от Близкия изток до Европа, пише агенцията.

Lloyd’s List  изчисли, че един час блокиране на Суецкия канал струва на световната търговия 400 милиона долара (въз основа на приблизителната стойност на стоките, които ежедневно преминават през канала). Компанията изчислява на 5,1 милиарда долара на ден цената на стоките в западно направление и 4,5 милиарда долара в източно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: