Глобалният дефицит на петролни танкери нараства

Глобалният дефицит на петролни танкери нараства

Това се случва на фона на по-дългите срокове за доставка поради атаките на йеменските хуси в Червено море, както и спад в ефективността на глобалния флот поради нарастващата роля на „сенчестия“ флот

Този "сенчест" флот обаче е достъпен само за "определени клиенти", казаха експерти от индустрията пред Bloomberg.

Само два супертанкера ще бъдат доставени тази година, пет се очакват през следващата година, според данни на транспортната компания Banchero Costa, докато 42 кораба са доставени през 2022 г. Това е най-ниският брой попълнения за последните 40 години и е с около 90% под средната годишна стойност за настоящото хилядолетие.

Нарастващите цени на петрола, включително поради по-дълги срокове за доставка, съкращения на производството на ОПЕК+ и планове за преход към зелена енергия, което означава отказ от изкопаеми горива, влошават бъдещите перспективи на индустрията. Транспортните компании обаче виждат възможност за растеж.
 

Така главният изпълнителен директор на Euronav NV Александър Саверис смята, че малкият брой нови доставки и остаряващият флот правят перспективите за танкерите „много положителни“.

„Последиците от саботажа могат да се видят всеки ден в корабоплаването като цяло и бих казал по-специално в танкерния транспорт на суров петрол и петролни продукти“, отбелязва той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: