ЕС ще въведе нови данъци за стимулиране на икономиката

ЕС ще въведе нови данъци за стимулиране на икономиката Снимка: pixabay

В Европейската комисия (ЕК) се предлага да се изразходват 750 милиарда евро за възстановяване на икономиката на ЕС след пандемията. Но как да се събере такава астрономическа сума?

Традиционният начин е да се вдигнат подоходните данъци. Според оценки на Европейската комисия така могат да се генерират допълнителни 30 милиарда евро годишно.

А деловите кръгове Брюксел иска да обложи с корпоративни данъци. В момента това се прави от страните членки и то с благоприятни условия за бизнеса.

На американските технологични гиганти може да им бъде наложен цифров данък.

Голямото предимство на цифровия данък е, че той може да бъде въведен едностранно от страните от ЕС, които не искат да навредят на себе си“, казва германският евродепутат и данъчен експерт Свен Гиголд.

Подоходният данък се събира на мястото на потребление. Въвеждането на цифров данък би било добър предвестник на по-широка реформа на корпоративния данък."

За да се запази околната среда, в същото време могат да бъдат обложени със зелен данък:

- европейски компании, които твърде много замърсяват атмосферата;

- стоки от трети страни, които не намаляват в достатъчна степен емисиите с въглероден диоксид. Това иначе се нарича „регулиране на въглерода";

- производителите на пластмасови опаковки, които не могат да бъдат утилизирани.

Само че служител на брюкселския Център за изследвана на европейските политики смята, че би било рисковано да се наказват международните партньори, които не толкова решително се борят с климатичните изменения:

„Единственият проблем, свързан с регулирането на въглеродните емисии, е, че ЕС не може да го налага на други, освен ако не иска търговска война с тях“, заяви Хорхе Нунес Ферер.

Това означава, че изискването за намаляване на емисиите трябва да се извършва внимателно и постепенно. Търговските партньори трябва да разберат и приемат това. Те не искат да са като Тръмп. Както и да е, за такава мярка ще трябва време.“

Друг начин за получаване на повече ресурси е постепенното отменяне на отстъпките, които се дават на някои от страните с най-голям принос в бюджета на ЕС заради това, че те сами плащат за много от големите си нужди.

Но по време на рецесията е малко вероятно те самите да се откажат от такава привилегия, затова ще се търсят нови източници на доходи.

Интересно е, че Германия прие решения в полза на новите ресурси заедно с Франция - продължава брюкселският експерт. - Тези икономики ще се противопоставят на премахването на отстъпките, но няма да искат да губят контрол над общия бюджет. И въпреки че всяка вноска трябва да бъде одобрена единодушно, страхувам се, че това ще има трайно въздействие.“

Европейската комисия очаква, че подобни предложения ще бъдат посрещнати скептично. Затова Брюксел съветва да се въвеждат  нови данъци от 2024 г., когато ще дойде време за погасяване на дълговете за възстановяване на икономиката.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: