Избраха изпълнителен директор на Държавната петролна компания

Избраха изпълнителен директор на Държавната петролна компания

Паун Илчев досега ръководеше института по метрология

Досегашният шеф на Българския институт по метрология Паун Илчев ще е изпълнителен директор на Държавната петролна компания, става ясно от Търговския регистър. Това съобщи БНР. В управителния съвет на компанията влизат още Ралица Георгиева, която ще е заместник на Илчев, и Радостина Белчева, която става председател на борда на директорите. Мандатът на тримата е петгодишен. 

Илчев е бивш зам.-председател на структурата Движение „България на гражданите" в столичния район „Витоша". Преди да заеме поста на директор на института по метрология, е ръководил управлението на собствеността, туристическата дейност и почивното дело на „Български пощи". 

Идеята за създаването на Държавната петролна компания беше мотивирана с нуждата от подобряване на конкуренцията на пазара на горива и недостатъчната връзка между данъчните складове и крайните разпространители на горива. Според регистъра предметът на дейност на компанията е създаване, съхраняване, опазване, обновяване и продажба на държавните резерви и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти. Друга нейна задача е управление, поддръжка, експлоатация и изграждане на петролни бази за съхранение на резерви и запаси от нефт и нефтопродукти. 

Дейността на новата компания ще бъде финансирана с трансфери от държавния бюджет, дивиденти от учредени търговски дружества, както и от приходи от дейността. Дружеството ще бъде в състава на Министерството на икономиката. През 2021 г. издръжката на новосъздадената Държавна петролна компания ще бъде в размер на 49,1 млн. лева. От доклад на икономическия министър Лъчезар Борисов по темата е видно, че 18,7 млн. лева ще бъдат насочени към завършване на ремонтите на петролните бази, започнали в минали периоди. Към 15 млн. лева ще бъдат отделени за закупуване на запаси от петрол и петролни продукти. Малко над 2 млн. лева ще са разходите за издръжка на персонала. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: