Европейският съюз определи кога ще се възстанови икономически

Европейският съюз определи кога ще се възстанови икономически

Икономиката на ЕС може да се върне на нивото си отпреди кризата до средата на 2022 г., заяви изпълнителният вицепрезидент на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред Европейския парламент

Според сегашните ни оценки БВП (на Европейския съюз - бел. ред.) трябва да достигне нивото от 2019 г. към средата на 2022 г.“, каза той.
 

Ден преди това Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) отбеляза в своя пролетен доклад, че глобалният БВП може да се върне на предкризисното си ниво до средата на 2021 г.

Това икономическо възстановяване няма да засегне всички държави, отбелязват авторите на документа: в краткосрочен план вероятно ще остане значителна хетерогенност, по-специално между развитите и развиващите се страни.

Икономиката на Европейския съюз потъна в икономическа криза миналата пролет, тъй като бяха въведени тежки ограничения върху социално-икономическия живот за борба с разпространението на коронавируса.

Властите започнаха да отслабват тези мерки на фона на подобряване на епидемиологичната ситуация, което имаше положителен ефект върху икономическата активност. През есента обаче започнаха да звучат изявления за втора вълна от разпространението на вируса и страните отново засилиха ограниченията.

БВП на ЕС за 2020 г., според окончателната оценка на Евростат, е спаднал с 6,2%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: