Стикер с чип ще се поставя на автомобилите при годишния преглед

Стикер с чип ще се поставя на автомобилите при годишния преглед Снимка: pixabay

От 12 юли 2021 г. започват да се издават новите удостоверения за преминаване на техническа изправност в една част и нови стикери за преминатия технически преглед

„В тези стикери ще се отразява и екологичната група на превозното средство. Вариантът е направен екологичната група да може да се контролира визуално от самия стикер, поставен на предното стъкло на автомобила, както и с чип, който ще бъде вграден в този стикер и ще може да се чете дистанционно тази информация", заяви по БНТ изпълнителният директор на Агенция „Автомобилна администрация" Бойко Рановски.

При годишен технически преглед на автомобилите ще бъде поставян стикер с вграден чип. Това не е чипиране на автомобилите, заяви още Рановски.
 

Автомобилът трябва да е технически изправен, преминал успешно технически преглед, за да получите документ за техническа изправност, а към този документ за техническа изправност ще има и стикер, в който ще се определя и екологичната група.

Според Рановски тази процедура ще увеличи цената на техническия преглед "с не повече от 5 лева" (в момента ГТП за леки автомобили струва между 30 и 50 лв.).

   „След 12 юли всеки, който успешно премине технически преглед, ще получава този стикер и ще му бъде поставян на автомобила. Стикерът ще важи до следващия технически преглед. Ще се поставя на предното стъкло, в средата зад огледалото за обратно виждане", обясни Рановски.

 

   „Екологичната група е различна от екологичната категория, определена от завода производител. Един автомобил, произведен преди около 20 години с определена екологична категория, трябва да видим в коя екологична група според замърсяването ще попадне. Екологичните групи са 5 - петата са електрическите автомобили и хибридните автомобили. Останалите автомобили, които работят на бензин, дизел и газ, ще бъдат групирани в останалите 4 екологични групи", каза още Рановски.

По думите му, в правомощията на кметовете е и това - в определени дни да налагат забрани за определени групи превозни средства, които по време на тези забрани няма да могат да посещават определени части на градовете, но няма да се затварят целите градове.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: