САЩ няма да санкционират германски компании за „Северен поток 2”

САЩ няма да санкционират германски компании за „Северен поток 2”

В новия списък се споменават малък брой организации, свързани с Русия

Германски компании няма да бъдат включени в списъка със санкционираните от САЩ във връзка със строителството на газопровода „Северен поток 2”, съобщи агенция Bloomberg, като се позова на информирани източници. В новия списък се споменават малък брой организации, свързани с Русия. Администрацията ще се възползва от период, предвиден за консултации, и ще забави максимално санкциите, които до момента не са приложени. Байдън е убеден, че газопроводът е лоша сделка, но в същото време е подложен на натиск от страна на Германия и ще търси дипломатическо решение на проблема, отбелязва агенцията. 

Докладът за „Северен поток 2” може да бъде представен пред Конгреса още днес. Според агенцията по този начин администрацията на президента Байдън се опитва да спре изпълнението на проекта, като в същото време не влиза в пряка конфронтация с близък европейски съюзник. Тази позиция е противоположна на политиката, следвана от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който се готвеше да наложи сериозни санкции и на германските участници в проекта.  

Заплахата за санкции от САЩ вече оказа влияние върху ключови компании - в края на 2019 г. строителният консорциум Allseas се оттегли от проекта и така работата по полагането на тръбите спря за година. Русия успя да възобнови дейностите през декември 2020 г. В „Газпром” очакват газопроводът да бъде финализиран до края на 2021 г. До момента са изградени над 90% от инфраструктурата на проекта. 

Във вторник Wall Street Journal съобщи, че администрацията на Джо Байдън прави оценка на политиката на САЩ към газопровода „Северен поток 2” и е влязла в разговори за бъдещето на проекта с Берлин.  

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: