Тази година е решаваща за бъдещето на Земята

Тази година е решаваща за бъдещето на Земята Снимка: pixabay

Човечеството превръща Земята във все по-необитаема планета поради изменението на климата, загубата на биологично разнообразие и замърсяването на околната среда, пише Euronews

И е изключително важно тази година да променим коренно възгледите си за обществото, икономиката и ежедневието, се казва в нов доклад на ООН. За разлика от предишните доклади, този път ООН дава конкретни препоръки за необходимите промени.

   2021 г. е решаваща за планетата. Не е късно да променим всичко, но сега трябва да сме сигурни, че можем не само да осигурим условия за рязко намаляване на емисиите през следващото десетилетие, но и да създадем нова среда за опазване на биологичното разнообразие, както и да предприемем редица сериозни мерки за намаляване на замърсяването. Искам да кажа, че това е наистина критична година.

Антонио Гутериш,
генерален секретар на ООН

Заглавието на този доклад от 168 страници е „Примирение с природата“.

Неговият водещ автор сър Робърт Уотсън предупреждава: „Нашите деца и внуци ще наследят свят с екстремни метеорологични промени, повишаване на морското равнище, драматични смъртни случаи на растения и животни, несигурност на храните и водата и повишена вероятност за бъдещи пандемии.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: