Български представител на конкурса „Европейско дърво на годината"

Български представител на конкурса „Европейско дърво на годината"

Старата черница може да бъде единадесетото Европейско дърво на годината

Старата черница във Велики Преслав е българският представител в конкурса „Европейско дърво на годината 2021" и ще представи страната ни в започващия международен конкурс, в който ще участват 14 държави, съобщават от Фондация „ЕкоОбщност" - организатори на конкурса у нас. 

Вековното дърво вече 450 години се радва на любовта на жителите на Велики Преслав. За тях то отдавна се е превърнало в съпричастен свидетел на техните радости и мъки, както и на историческите събития в града. Дървото два пъти е отличено в  българския конкурс „Дърво с корен 2020" и така заслужи мястото си като финалист в международното издание на инициативата. Срокът да подкрепим номинираното българско дърво е 28 февруари. В момента гласовете за него са 9543.  

Конкурсът се провежда вече 11 поредни години, като през 2014 г. класацията оглави Старият бряст в Сливен, който се превърна в Европейско дърво на годината със 77  526 гласа, припомнят от фондацията.  

Редом със Старата черница от Велики Преслав, в конкурса са дълголетници като хилядолетния чинар в Куринга – италианския кандидат, който е и най-големият чинар в страната, хилядолетния дъб в Летина – едно мистично дърво от Испания, както и древния дъб в Дърнава (Словакия), растящ в близост до мястото, където се е намирал известният стоманолеярен завод на граф Андраши. Вероятно най-старият финалист е френската Тополка, за която се вярва, че е въплъщение на нимфа, дъщеря на слънцето, оплакваща мъртвия си брат край реката.  

Изборът на европейско дърво на 2021 г. ще продължи онлайн през целия февруари, като в него могат да се включат хора от цял свят. Гласуването се извършва чрез посочване на ел.поща и задължително избиране на две от дърветата финалисти. За да бъде гласът отчетен, той трябва да се потвърди чрез връзка, изпратена на ел.поща, от която е подаден. 

Класирането в конкурса ще бъде скрито през последната седмица – от 22 до 28 февруари, когато подаваните гласове няма да са видни. Така победителят ще остане в тайна до официалното му обявяване на церемонията по награждаване на 17 март. Тя ще се проведе в рамките на конференцията „Засаждаме своето бъдеще – още 3 милиарда дървета, за да постигнем поставената от Европа цел“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: