Китай пусна пробно в обращение собствена цифрова валута

Китай пусна пробно в обращение собствена цифрова валута

Дигиталният юан може да намали влиянието на долара в международните разплащания, прогнозират експерти

През 2021 г. Китай може да въведе широко използването на цифров вариант на своята валута - юан, прогнозира Saxo Bank. Очакванията са новото платежно средство да позволи опростяване на паричните взаимоотношения вътре в страната, както и да се намали частта на незаконните операции. Но най-вече стартът на електронната валута ще отвори възможност на Китайската народна република да открие напълно финансовия си пазар за чужденци. 

Като резултат цифровият юан може да стане популярен в международната търговия и инвестиции, а също така да стане алтернатива на долара, не изключват специалистите. През настоящата година вътре в страната Китай може да въведе в масово обращение цифровата версия на юана. До този извод са стигнали аналитиците на датската инвестиционна банка Saxo Bank.

„Стабилността на китайската валута и присъщата на блокчейна технология за проследяване и контролиране практически отстраняват риска от отдръпване на капитала и незаконното изнасяне на средства от страната. Тази идея се съчетава добре с приетата от Китай стратегия за двойната циркулация, тъй като увеличава прозрачността на вътрешните операции и стимулира използването на юана при външните, правейки го примамлива алтернатива на долара", пише в анализа на Saxo Bank.

През 2019 г. делът на безналичните плащания в Китай е достигнал 80%. На този фон през октомври 2020 г. азиатската държава проведе пилотно тестуване на цифровия юан. Експериментът е потвърдил техническата готовност на Китай за въвеждане на електронно платежно средство. Нещо повече - в настоящия момент в страната вече е създаден център за операции с цифрова валута. 

„Китай тръгна с цифрова валута от около 10 млн. юана. Първите получатели на електронните пари били определени с лотария, а средствата си те получили по специални сметки. С помощта на електронните юани китайците могли да закупят различни стоки. Оказва се, че хората наистина имат желание да участват в такова разплащане и за това има технически възможности", коментират анализаторите. 

Основното различие на новото платежно средство от криптовалутите е наличието на един-единствен емитент в лицето на Народната банка на Китай. То е алтернатива на криптовалутите. Според властите на страната биткойнът може да се използва за пране на пари и за други незаконни операции. Китайската система ще бъде напълно прозрачна и контролирана от държавата. 

Новото платежно средство ще притежава и някои от положителните качества на криптовалутите. Преводите на цифровите юани ще станат по-прости и по-евтини, а самата валута няма да може да се фалшифицира. Направени са и съответните редакции в банковото законодателство. 

Към настоящия момент на финансовите пазари в Китай без ограничения могат да работят само постоянно живеещите в страната чужденци. С цифровата валута това ограничение може да отпадне. 

Според специалистите по-нататък Китай ще използва цифровия юан като средство за международни разплащания. На първо време ще бъдат отпуснати кредити в цифрова валута. 

Ако Китай успешно въведе в обращение цифровия юан, разпространението на долара може рязко да спадне с 15 на сто, прогнозират финансови експерти.
 

Със съкращение

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: