4 души са жертви на сблъсъците във Вашингтон

4 души са жертви на сблъсъците във Вашингтон Снимка: pixabay

Най-малко четирима души бяха убити при протестите пред сградата на Конгреса на САЩ във Вашингтон. Това съобщи шефът на столичната полиция.

В сряда поддръжниците на действащия президент Доналд Тръмп, които се събраха в столицата, за да демонстрират в негова подкрепа, нахлуха в Конгреса, прекъсвайки срещата, на която трябваше да бъдат одобрени резултатите от последните избори.

Протестиращите нахлуха в Капитолия. Правоприлагащите органи първоначално не бяха в състояние да ограничат потока от хора. Вътре в Конгреса станаха няколко сблъсъци между служители на реда и протестиращи. Полицията, охраняваща Конгреса, използва сълзотворен газ и огнестрелно оръжие.

Междувременно стана известно, че Камарата на представителите на САЩ, следвайки Сената, отхвърли протеста срещу одобряването на резултатите от гласуването на президентските избори в Аризона. Протестът беше подкрепен от 121 републиканци, срещу бяха 303 конгресмени, от които 83 са републиканци.

Демократите от съдебната комисия на Камарата на представителите, след събитията във Вашингтон, призоваха вицепрезидента Майкъл Пенс да предприеме действия за отстраняване на Доналд Тръмп, обвинен в подбуждане на размирици, от длъжността държавен глава.

Джо Байдън, на когото му остават само две седмици до  встъпването в длъжност, заяви, че американската демокрация е подложена на „безпрецедентна атака".

Джо Байдън, новоизбраният президент на САЩ: „Думите на президента имат значение. Няма значение колко добър е президентът или колко лош. В най-добрия случай думите на президента могат да вдъхновят. В най-лошия случай те могат да подстрекават."

Настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп на фона на протестите във Вашингтон и превземането на сградата на Капитолия записа видеопослание, в което подчерта, че разбира чувствата на протестиращите, но ги призовава да се разпръснат.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: „Знам за вашата болка. Знам, че боли. Имахме избори, които бяха откраднати от нас. Това бяха убедителни избори и всички го знаят, особено другата страна. Но сега трябва да се приберете у дома. Трябва да имаме мир."

Кметът на столичния окръг Колумбия в сряда вечерта реши да удължи извънредния режим с 15 дни до 21 януари, съобщи Euronews.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: