Бюджет 2021: Детските остават диференцирани, има и данъчни облекчения

Бюджет 2021: Детските остават диференцирани, има и данъчни облекчения Снимка: pixabay

Депутатите отказаха допълнителни пари за БДЖ, дават 32 млн. лв. за превози по нерентабилни маршрути

С текстове в Бюджет 2021 парламентът определи детските надбавки от 1 януари следващата година. В тях няма и помен от лансираното предложение, залегнало в проектобюджета, за изравнени помощи за всички деца, независимо от доходите на техните родители. Всяко дете до 18 години имаше право да получава еднакви по размер надбавки.

Месечните добавки за семейства с доход до 510 лв. на месец са по 40 лв. за отглеждане на едно дете. Семействата с две деца получават помощ от 90 лв., с три - 135 лв. и с четири - 145 лв. Освен това родителите имат право и на данъчни облекчения. Промяната е, че облагаемата данъчна основа се намалява до 4500 лв. на година за едно дете и до 9000 лв. за две деца. Така максималната отстъпка за едно дете може да бъде 450 лв., а за две – 900 лв. За три деца облагаемата основа се намалява до 13 500 лв., с което помощта става 1350 лв. Очакванията са обаче приходите в хазната по Закона за данъците върху доходите на физическите лица да намалеят със 135 млн. лв. За сравнение, и в момента има възможност за намаляване на данъци, но практически в семейство остава по 20 лв. за дете.

Депутатите одобриха еднократна помощ от 120 лв. за най-бедните възрастни хора. На пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях е от 300,01 лв. до 369 лв. включително, се отпуска еднократно годишна финансова подкрепа за хранителни продукти чрез ваучери.

Партийните субсидии остават осем лева на спечелен глас.

Депутатите решиха да оттеглят спорните текстове за бързите кредити, появили се тихомълком между първо и второ четене. Предвиждаше се разходите, които потребителят плаща при неизпълнение на задълженията си по договор за потребителски кредит от финансова институция (не от банка), да достигат двойния размер на главницата, но да не се считат за прекомерни. Казусът доби популярност едва когато общественият защитник Диана Ковачева и адвокатското съсловие изразиха публично недоволството си и се заканиха да сезират съответните органи. Президентът също реагира остро, като наложи вето.

Текстът беше оттеглен в преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет.

В този раздел се актуализира за трети път и тазгодишната финансова рамка на държавата. Според поправките, икономиката се свива с 3% в края на годината, а бюджетът ще е на червено с дефицит над 4%.

Трансферите за общините през 2021 г. ще бъдат 4,934 млрд. лв. За зимно поддържане ще бъдат отделени общо 48 млн. лв. от държавния бюджет.  

Отхвърлено бе предложението на опозицията за увеличаването на парите за БДЖ, с които да се закупят нови локомотиви и вагони.

Депутатите гласуваха 32 млн. лв. да бъдат насочени към компаниите, които осъществяват превози по нерентабилни маршрути.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: