Климатичните промени „може да имат по-голямо въздействие“ от коронавируса

Климатичните промени „може да имат по-голямо въздействие“ от коронавируса Снимка: pixabay


Шефът на енергийния гигант SSE предупреди, че неуспехът на борбата с климатичните промени може да окаже по-голямо икономическо въздействие и от коронавируса.

Алистър Филипс-Дейвис настоява правителството на Обединеното кралство да насърчава частните инвестиции във възобновяеми източници на енергия, като даде зелена светлина на големи нови проекти. Това включва инсталации за улавяне на водород и въглерод и увеличаване на популярността на електрическите превозни средства.

SSE очерта своя „зелен отпечатък“ в писмо до премиера на Великобритания. Филипс-Дейвис допълва още, че „макар да е все още рано да се предвиди окончателното въздействие на коронавируса върху хората, общуването и икономиката, можем със сигурност да кажем, че ще са необходими значителни инвестиции, за да се възстанови икономиката на Обединеното кралство след него.

„Въпреки че не се усещат веднага, както тези от коронавируса, ефектите от неспособността ни да се справим с промените в климата могат да бъдат още по-големи – казва Филипс-Дейвис. - Ето защо е също толкова важно да постигнем целта за нулеви нетни емисии на Обединеното кралство до 2050 г. и до 2045 г. в Шотландия.“

„Зеленият отпечатък“ определя пет области и петнайсет „практически, изпълними стъпки, които правителството би могло да предприеме сега, за да осигури по-чиста и устойчива икономика за бъдещето“.

Стъпките включват развиване на възможно „най-обширна и ефективна“ инфраструктура за зареждане на електрически превозни средства в света до 2025 г., пълно отдаване на идеята за нулев нетен енергиен сектор до 2040 г., постигане на 40 GW от водни вятърни турбини до 2030 г. и поставянето на цел за увеличаването им на най-малко 75 GW до 2050 г.

Филипс-Дейвис споделя пред BBC, че има глобална „стена от пари“, която трябва да се инвестира в нови проекти, добавяйки: „Зеленото винаги е било и ще продължи да бъде много популярно. Докато се възстановяваме от блокадата на вируса, мисля, че е наистина важно да потърсим политика от правителството, която да ни насочва в дългосрочен план. Мисля, че много от тези неща, за които вече сигнализирахме – достигане на нулевите емисии, забраната на дизелови и бензинови автомобили, мисля, че са неща, които можем да направим сега, за да постигнем желания резултат. Мисля, че от увеличаването на размера на инвестициите може да има реална печалба и това ще се изрази в осигуряване на сигурност на компании като нашата, които могат да внедрят тази технология.“

ScottishPower направиха подобен ход по-рано този месец, като обявиха финализирането на две отделни споразумения за разработване на вятърни електроцентрали в централна Шотландия, които могат да получат инвестиции от над 150 милиона паунда.

Председателят Игнасио Галан каза тогава: „Когато започнем да излизаме от вирусната криза, инвестициите в зелената инфраструктура могат бързо да бъдат реализирани, което ще създаде работни места и ще предложи незабавни икономически и екологични ползи.“