Актуална информация за епидемичната обстановка на 27.12.2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 27.12.2020 г. Снимка: pixabay

По света

В Гърция от днес започва ваксинирането на здравните работници срещу коронавирус. Сред първите имунизирани са  служители в пет болници в Атина.

В Чехия хората няма да могат да излизат от жилищата си без спешна нужда, ще работят само магазини за хранителни и домашни стоки, както и аптеки. Също така най-много двама души могат да се срещат публично. От днес спират да работят и ски пистите. В страната има установени 667 569 случая на коронавирус и 10 950 починали.

Ръководителят на европейската полицейска служба Европол Катрин де Боле предупреди за опасност от измами с фалшиви ваксини срещу коронавирус, предаде ДПА, цитирана от БТА.  В публикувано днес интервю за изданията от германската медийна група "Функе" Де Боле заяви, че има реална опасност престъпници да се опитат да се възползват от огромното търсене на ваксини. Тя допълни, че се наблюдават конкретни признаци за подобна активност като например продажба на ваксини в социалните мрежи.

В понеделник, 28 декември, японските власти ще наложат забрана за влизане в страната на граждани от всички държави, за да предотвратят разпространението на новия щам на коронавирус. Забраната ще действа до края на януари.

Настоящият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ограничителните мерки за борба с коронавирусната инфекция причиняват повече вреди на обществото, отколкото самия COVID-19. Държавният глава написа това на страницата си в Twitter.

Според актуални данни от университета "Джон Хопкинс" в света са заразени над 80,3 милиона души, 1,75 милиона са починали.

У нас

От днес в България официално стартира имунизацията срещу COVID-19, съобщи БНТ. Първият имунизиран срещу коронавируса е здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов. Имунизацията бе извършена в столичната болница "Св. Анна". Реанимационен екип на болницата присъства по време на процеса на ваксинацията.

Освен в София, ваксинацията започна и в още два големи града - Пловдив и Бургас.

Процентът на положителни тестове за COVID-19 в България продължава да спада. За изминалото денонощие от направени 2973 проби (1759 PCR и 1214 антигенни), положителни са 469, показват данните на Единния информационен портал. Това прави 15,78%. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: