Финландската сауна влезе в списъка на ЮНЕСКО

Финландската сауна влезе в списъка на ЮНЕСКО Снимка: pixabay

Този любим ритуал от Севера, на който местното население се отдава поне веднъж седмично, само няколко дни преди Коледа бе добавен към списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Парната баня със своите около 3 милиона сауни на 5,5 милиона финландски жители се е превърнала в истинска институция, чиято история може да се проследи далеч назад във времето, пише La Presse.

Тя е навсякъде в страната и привлича хора от всички възрасти, позволявайки им да се освободят от стреса при температура около 85 ° C.

 Сауна сред природата. Източник: pixabay

През годините парната баня се е утвърдила дори като дипломатически инструмент: финландските политици редовно канят своите колеги на сауна. Освен това в продължение на единадесет години е провеждан и световен шампионат по издръжливост в сауна, който през 2010 г. е завършил фатално за някои от претендентите при 110° C.

Изследванията показват, че редовното използване на сауна може да намали риска от инсулт, при все че като цяло лекарите  препоръчват на хората със сърдечни проблеми да избягват екстремните температури в нея.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: