Откъде идва Wi-Fi в пътническите самолети?

Откъде идва Wi-Fi в пътническите самолети? Снимка: piqsels.com/bg

Използват се два метода за връзка.

Интернетът е навсякъде. Wi-Fi се предоставя в търговски центрове, барове, болници и дори в павилиони за дюнери. В това няма нищо изненадващо - рутер може да се инсталира в почти всяко помещение.

 

Но как работи Wi-Fi в самолетите, които летят на височина повече от девет километра? Откъде в гигантската „желязна птица" се взема интернетът?

 

Въздух-земя" (air-to-ground, ATG)

 

Един от начините да се инсталира безжичен интернет в самолета е чрез кулите за клетъчна връзка на земята. Серия от равномерно разположени кули гарантира, че движещият се самолет ще се свърже последователно с всяка от тях.

 

Работата на тази технология може да бъде представена чрез примера на смартфон, свързан към няколко рутера в гигантски апартамент.  Когато човек със смартфон в ръка се движи из цялото жилище, джаджата автоматично се изключва от рутера със слаб сигнал и веднага се свързва със следващия (най-близкия) рутер.

 

Функцията обаче има редица проблеми. Първо, скоростта на връзката е под средната (приблизително 3 Mbps). Второ, ограничен спектър - работи само над сушата или близо до нея. Поради тази причина летенето над море или океан може да причини проблеми със свързването.

 

Сателитна система

 

Ограниченията на ATG могат да бъдат преодолени с помощта на специални спътници, висящи над атмосферата на Земята. Сателитът работи като „огледало", което получава запитване от летящия самолет, отразява го в неговата наземна станция, получава обратно и изпраща данните в самолета. Както при „въздух-земя", местоположението на сателита се избира в зависимост от направлението на връзката - антената на самолета е обърната към спътника над нея.

 

Този метод може да осигури скорост на свързване до 40 Mbps. Въпреки че тази скорост е значително по-висока от системата ATG, тя зависи от броя на самолетите, които един сателит обслужва едновременно.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: