Каква цена договори ЕС за ваксината на Pfizer/BioNTech?

Каква цена договори ЕС за ваксината на Pfizer/BioNTech?

Очаква се днес Европейската агенция по лекарствата да се произнесе дали ваксината Pfizer/BioNTech е допустима


Европейският съюз се е договорил да плаща 15,50 евро (18,90 долара) за една доза от ваксината срещу коронавирус, разработена от Pfizer/BioNTech. Това съобщава агенция Reuters на основание на вътрешен документ, до който агенцията е получила достъп.  

Цената, която е поверителна, е била договорена за общо 300 милиона дози от ваксината. Тя е малко по-ниска от тази, която САЩ договориха за първата партида от 100 млн. дози - 19,50 долара. Посочените данни са част от предварителните споразумения за доставка, подписани от Европейската комисия. 

Миналата седмица белгийският държавен секретар Ева де Блекер огласи цени на ваксините, които купува ЕС, като впоследствие ги изтри от социалните мрежи, тъй като информацията е поверителна. Според огласените от нея данни доза от ваксината на AstraZeneka струва 1,78 евро, на Pfizer/BioNTech - 12 евро, на Moderna - 18 долара. 

Очаква се днес Европейската агенция по лекарствата да се произнесе дали ваксината Pfizer/BioNTech е допустима. В началото на януари Агенцията ще реши и за ваксината на компанията Moderna. При положително решение, в рамките на два дни Европейската комисия трябва да съгласува с държавите от ЕС намерението си веднага да издаде разрешение за пазарен достъп на ваксината. 

Предвижда се доставките на ваксините да започнат на 26 декември, а ваксинацията - в периода между 27-29 декември. 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен увери, че ваксини ще има за всички граждани на ЕС. Според нея въпросът с COVID-19 ще се реши, когато поне 70 на сто от населението бъде ваксинирано. 

В интервю за БНР директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов потвърди, че първите дози от ваксините ще бъдат у нас на Коледа. „След като пристигнат на 25 или 26 декември, на 27 декември е предвиден стартът за целия Европейски съюз“, каза той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: