В Русия се разширяват възможностите за онлайн гласуване

В Русия се разширяват възможностите за онлайн гласуване

На фона на страха от COVID-19 в Русия гласуването при социално дистанциране стана още по-лесно.

Руският парламент прие закон за разширяване на възможността за „гласуване от разстояние“ - включително онлайн. Промяната в Закона за гарантиране на избирателните права в страната вече позволява на гражданите в Русия да гласуват по пощата и онлайн. Законът беше внесен за разглеждане от депутати от управяващата партия „Единна Русия” на 2 март и бе приет на 13 март.


Законопроектът премахва всички федерални правни пречки за гласуването от разстояние. Това включва и гласуването по пощата, което не се е славело с особена популярност в миналото. През 2011 г. Централната избирателна комисия поясни, че гласуването по пощата е допустимо само ако е разрешено от регионалното законодателство и ако избирателят не може да посети избирателната секция лично. Промените също така позволяват изборите и референдумите да бъдат отлагани, ако повече от два района на въпросния регион са с обявена извънредна ситуация.


Дискусията за последиците от законопроекта беше доста непоследователна. Един от съавторите на законопроекта - Дмитрий Вяткин, обяви на 13 май, че законопроектът не задължава регионите да провеждат гласуване по този начин, а просто им разрешава да го направят, ако местният ЦИК счита това за необходимо. Вяткин също намекна, че гласуването от дистанция може да има много чист практически дивидент на фона на руската епидемия от COVID-19.


В контекста на пандемията COVID-19 спешността на този законопроект може да се увеличи, но е важно е да се припомни, че Русия има дълга история в експериментите с онлайн гласуването.


През 2008 г. онлайн гласуването беше разрешено като опция за избирателите на няколко регионални избирателни секции. Правителството на президента Дмитрий Медведев го представи заедно с гласуването по телефона като идеално решение както за правителството, така и за неговите граждани. То беше представено като начин да направи изборите по-евтини и да предостави удобство за руските граждани в чужбина и в отдалечените райони. До 2017 г. Централната избирателна комисия на Русия обяви онлайн гласуването за свой основен приоритет, който трябва да бъде завършен до 2021 г. като част от националната програма за цифрова икономика.


Въпреки че COVID-19 е доминиращата тема в Русия в момента, новите изборни промени не избягаха от вниманието на по-критичните наблюдатели.


Политиците от „Единна Русия" оправдаха хода си, като заявиха, че той ще позволи на избирателите да упражняват правата си по време на извънредна ситуация.


Политиците от „системната опозиция“ критикуваха ожесточено закона след гласуването му. Генадий Зюганов, ръководител на Комунистическата партия (КПРФ), каза пред „Свободная Пресса”, че „цялата система на руската администрация е насочена към кражба на гласове... всичко, свързано с електронното гласуване, е пълна измама". Подобно беше и изказването на Олег Шейнин, депутат от „Справедлива Русия", който сподели пред „Новая газета": „Почти цялата опозиция гласува против... това е закон, който нарушава анонимността на избирателите."

Други анализатори пък подчертават потенциалната роля на разширеното онлайн гласуване при увеличаване на избирателната активност и повишаване на легитимността на бъдещите избори.


Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: