Coca-Cola ще съкрати 2200 работни места в цял свят

Coca-Cola ще съкрати 2200 работни места в цял свят

Преструктурирането ще намали персонала в САЩ с около 12%

Coca-Cola Co. заяви, че съкращава 2200 работни места в световен мащаб, включително 1200 в САЩ, тъй като пандемията от коронавирус е наложила ускоряване на усилията на компанията за преструктуриране. Това съобщава Wall Street Journal. 

Базираната в Атланта компания имаше около 86 хил. служители в началото на годината.  На фона на масовото затваряне на ресторанти, барове, кина и стадиони, които са основни потребители на продуктите на компанията, гигантът ще предприеме съкращаване на разходи и продукти. 

Предвижда се да бъдат съкратени около 12% от служителите на компанията в САЩ. През август Coca-Cola предложи пакети за доброволно напускане на около 4 хил. служители в САЩ и Канада. Компанията не съобщава колко хора са участвали. Очаква се съкращаването на работните места да спести годишно между 350 млн. и 550 млн. долара, съобщи говорител.  

Coke съобщи още, че ще намали 430-те си бранда с около 50% до 200, стеснявайки портфейла си от продукти. Северноамериканският бизнес ще бъде реорганизиран, за да прилича повече на другите подразделения в света, което ще позволи на компанията да функционира повече като мрежа, която се нуждае от „по-малко вземане на решения, по-малко бюрокрация и в крайна сметка по-малко хора“, коментира в интервю през ноември финансовият директор Джон Мърфи. 

Компанията обяви приходи от 8,65 млрд. долара през тримесечието до 25 септември, което е спад с 9% на годишна база. Печалбата през третото тримесечие е намаляла с около една трета на годишна база до 1,74 млрд. долара. 

Най-големите конкуренти на Coca-Cola, PepsiCo и Keurig Dr Pepper, все още не са обявили големи съкращения тази година. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: