Швеция се отказва от парите в брой, създава своя цифрова валута

Швеция се отказва от парите в брой, създава своя цифрова валута

Дори джобните пари на децата вече са заменени в банките с цифрово „прасенце-касичка"

Шведските власти възнамеряват да се откажат изцяло от парите в брой. Министърът на финансите Пер Болунд обяви началото на мащабно проучване, което трябва да завърши през ноември 2022 г. Резултатът от него ще бъде появата на цифров аналог на националната валута - шведската крона, съобщава агенция Bloomberg.

През 2020 г. използването на пари в брой в скандинавската държава е спаднало до исторически минимално равнище. На тях се падат по-малко от 10 на сто от всичките разплащания в страната. В разчета за дела от националния брутен вътрешен продукт това е най-ниският резултат в света към настоящия момент. 

По данни на шведската банка Klarna AB 73% от плащанията по карта са безконтактни. Дори за обичайните джобни разходи родителите не дават пари в брой. За децата в банките вече се открива цифрово „прасенце-касичка". 

Проведено в страната допитване показва, че 75 на сто от представителите на младото поколение на възраст от 18 до 34 години рядко или никога не използва пари в брой. 
 

С инициативи за разработката на национални цифрови валути са се заели финансовите институции на няколко държави, сред които са Франция, Русия, а също и Европейският съюз. Според специалистите това ще направи разплащанията по-бързи, по-прости и по-безопасни.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: