Актуална информация за епидемичната обстановка на 10.12.2020 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 10.12.2020 г. Снимка: pixabay

По света:

Американският регулатор по храните и лекарствата FDA публикува най-подробния преглед към коронавирусната ваксина на Pfizer/BioNTech, съобщава Businessinsider. Според данните от проучването няма основание за сериозни опасения за безопасността на ваксината на Pfizer/BioNTech.

Европейската агенция по лекарствата ще наблюдава задълбочено данните от прилагането на разрешените в ЕС ваксини срещу COVID, съобщи Европейската комисия. Предвижда се производителите на ваксините да продължат изследванията и да съобщават данни на европейската лекарствена агенция всеки месец.

Хакери са извършили кибератака срещу Агенцията по лекарствата на ЕС (EMA) и са получили достъп до някои документи за ваксината срещу коронавирус, разработвана от фармацевтичните компании BioNTech и Pfizer, се казва в изявление от германската лаборатория.

Чешкото правителство удължи извънредното положение до 23 декември, след като броят на заразените с новия коронавирус (COVID-19) в страната отново започна да се увеличава, предаде „Франс прес".

Половината американци ще си сложат ваксина срещу коронавируса. Около 1/4 от американците не са сигурни, а други около 25% са категорични, че няма да се имунизират, показва социологическо проучване на The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research.

Словакия реши да затвори всички училища и повечето магазини от 21 декември за три седмици заради неспиращия ръст на заразените с коронавируса, предаде Ройтерс.
 

Фондацията на Бил Гейтс предоставя още $ 250 млн. за борба с коронавируса.


У нас:

Най-вероятно и през следващите месеци ще продължи епидемичната ситуация. След 4 януари, ако обстановката позволява, ще се премине към локално взимане на решения, при което по области ще се преценява в кои училища и кои класове могат да възстановят присъственото обучение. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

Почти две седмици след началото на частичния локдаун в България делът на заразените с коронавирус в страната остава около 40%.

Доставката на ваксини срещу COVID-19 и услугите, пряко свързани с тези ваксини, няма да се облагат с ДДС. Това решиха депутатите в четвъртък с промени в Закона за ДДС, предложени от управляващите.

Личните лекари все още не са получили допълнителните 1000 лв., предвидени за медици на първа линия в борба с коронавируса за ноември, съобщи д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз, пред bTV.

 

Към днешна дата близо 48 на сто от служителите на първа линия в лечебните заведения проявяват интерес за поставяне на ваксина срещу COVID-19. Това съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: